Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 3°C | 11°C

Esterházy Péter: nincs konszenzus Magyarországon, de nincs más lehetőség

Az író szerint az természetes, hogy vannak vitás kérdések, de konszenzusnak kellene uralkodnia olyan dolgokban, amelyeket ha elveszítünk, akkor mindnyájan vesztesek vagyunk. Ez a konszenzus jelenleg nem létezik.
Magyarországon barátságtalan hangulat uralkodik. A nehézség az, hogy nincs párbeszéd, a politikában és a társadalomban egyaránt megosztottság van, s ezeknek a csoportoknak a képviselői gyakorlatilag nem beszélnek egymással - jelentette ki Esterházy Péter író az APA osztrák hírügynökségnek adott terjedelmes interjújában.

Az interjú abból az alkalomból készült, hogy Esterházy Péter szombaton felolvasóestet tartott az osztrák fővárosban, miután Esti című műve nemrég jelent meg németül.

Az író szerint az természetes, hogy vannak vitás kérdések, de konszenzusnak kellene uralkodnia olyan dolgokban, amelyeket ha elveszítünk, akkor mindnyájan vesztesek vagyunk. Ez a konszenzus jelenleg nem létezik.

Arra a kérdésre válaszolva, lát-e esélyt e konszenzus helyreállítására, Esterházy úgy vélte: nincs más lehetőség. Ha ez a konszenzus nincs meg egy társadalomban, az semmi jóra nem vezet. Természetesen minden résztvevőnek kompromisszumokat kellene kötnie. "Ez azonban nem könnyű dolog. Magamról tudom: semmilyen bizalmam nincs ebben a kormányban, de ez azt jelenti, hogy ily módon az objektivitásom is behatárolt. Az ember csapdahelyzetben van" - nyilatkozta.

Esterházy "nagy elméleti problémának" nevezte azt, hogy mi történik akkor, ha demokratikus választások révén egy nem demokratikus erő kerül a hatalomra. "S van még egy kérdés: miért működik ez?" - fogalmazott az író.

Úgy vélte, hogy a magyar kormánypártok az elmúlt három évben sok támogatót elvesztettek, de még mindig sokan maradtak, mert az ellenzék megosztott.

"Csak remélni lehet, hogy az ellenzék egymásra talál" - mondta, hozzátéve, hogy a kormány is megtette a magáét, miután megnehezítette az ellenzék egymásra találásának feltételeit, és beavatkozott a struktúrákba, "mindezt a parlamentben és demokratikusan".

"Az állam azonban egyre hatalmasabb. Ez a szellem nagyon autoriter. Sokan szeretik ezt az autoriter szellemet, mivel a szabadság sok problémát is hozott magával. Úgy vélik: egy apafigura megoldja a problémákat... az erős emberek időnként hasznosak, de nem veszélytelenek" - vélte Esterházy Péter.

Az író beszélt arról a közelmúltbeli esetről is, amikor egy rádiós ajánlóműsorban az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház látogatását javasolta, s ez a rész nem került adásba. "Az egész egy abszolút kisstílű, nevetséges eset, de természetesen nem áll egyedül" - jegyezte meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öttagú család szenvedett szén-monoxid mérgezést Pécsen

Szén-monoxid mérgezést szenvedett egy öttagú család Pécsen vasárnap - közölte a Baranya Megyei… Tovább olvasom