Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Észak-Alföld: 5,2 milliárd forint fejlesztési támogatás

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉARFT) több mint 5,2 milliárd forinttal támogatja az óvodakorszerűsítéseket, az önkormányzati útfejlesztéseket és a közcélú munkavégzést a régióban - ismertette a tanács döntését Gazda László, a testület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.
A három területen összesen 920 pályázat érkezett, amelyből 449-et támogat a fejlesztési tanács. A támogatási összeggel összesen 7,6 milliárd forintos fejlesztés valósul meg az Észak-alföldi Régió három megyéjében: Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tette hozzá Gazda László.

Külön kiemelte, hogy a régióban 69 óvodát újítanak fel, illetve bővítenek 1,6 milliárd forintos költséggel, de lényegesen több támogatásra lenne igény. Forráshiány miatt például a nagy, 150-200 millió forintos támogatást kérő pályázatokat el kellet utasítaniuk.

Gazda László bejelentette: a kormányzatnál és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségénél kezdeményezték 5-7 milliárd forint regionális operatív forrás átcsoportosítását, amiből további 40-50 óvoda újulhatna meg a régióban.

Ehhez uniós jóváhagyás is szükséges jegyezte meg a fejlesztési tanács elnöke.

Gazda László emlékeztetett rá, hogy a tanács legutóbbi ülése előtt tüntetést tartottak Debrecenben Tiszabura vezetői, mert nem kaptak 140 milliós fejlesztési forrást óvodabővítésre.

A fejlesztési tanács elnöke a héten a helyszínen tájékozódott a tiszaburai helyzetről, s meggyőződött a fejlesztés fontosságáról. Egyebek mellett az ilyen problémák orvoslására kezdeményezték a források átcsoportosítását.

Gazda László végezetül sajnálkozását fejezte ki, hogy a jövő évi költségvetésben már nem szerepel a regionális fejlesztési tanácsok 50 milliárdos dekoncentrált forrása.

Az Észak-Alföldön ez azt jelenti, hogy mintegy 7 milliárdos fejlesztéstől esnek el jövőre a térség önkormányzatai, illetve ennyi munkától esnek el a helyi vállalkozók - mutatott rá Gazda László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos ütés egy tatabányai kocsmában

Önként jelentkezett a rendőrségen egy 21 éves fiatalember, akit emberölés gyanújával őrizetbe… Tovább olvasom