Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Észak-Korea folytatja

a rakétakísérleteket

A nemzetközi tiltakozás ellenére Észak-Korea csütörtökön közölte, hogy tovább folytatja a rakétakísérleteket, és szigorú válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha az ENSZ szankciókat alkalmaz Phenjannal szemben.
A phenjani külügyminisztérium közleménye „sikeresnek” nevezte a szerdai rakétateszteléseket, és azokat egy „rutinszerű hadgyakorlat részének és legitim védelmi cselekvésnek” minősítette. A kommüniké egyúttal leszögezte, hogy a kísérletek „nincsenek összefüggésben az ország nukleáris programjáról folyó hatoldalú tárgyalásokkal”, továbbá „erős fizikai fellépést” helyezett kilátásba minden külső erővel szemben, amely meg akarja akadályozni a rakétakísérleteket.
Dél-koreai sajtóértesülések szerint Észak-Koreában újabb három vagy négy rakéta áll kilövésre készen. Amerikai védelmi illetékesek szerint nem várható rövidesen újabb Taepodong–2 rakéta indítása, de Nodong vagy Scud-C típusú rövid hatótávolságú rakétákkal elképzelhetőek további tesztek.
A rakétakísérletek következtében kialakult helyzet megoldására folytatódtak a diplomáciai erőfeszítések. George Bush amerikai elnök telefonon beszélt a kínai és az orosz elnökkel, miután előzőleg a japán kormányfővel és a dél-ko-

reai államfővel tárgyalt. Az amerikai elnök közös reagálást sürgetett a rakétakísérletekre az ENSZ-ben és más fórumokon. Japán határozattervezetet köröztet az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely minden tagállam számára megtiltaná, hogy az észak-koreai rakéta- és tömegpusztítófegyver-programhoz felhasználható pénzeszközöket, anyagokat és technológiát szállítson Phenjannak. Az ENSZ BT-ben vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország viszont enyhébb, szankciók nélküli elnöki nyilatkozatot szeretne. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles… Tovább olvasom