Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles körben elítélt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli tanácskozást kezdett az ügyben.
A Pentagon munkatársai a hajnalban indított első hat rakéta kilövése után elmondták, hogy Észak-Korea Scud típusú, rövid hatótávolságú, Rodong típusú, közepes hatótávolságú és Taepodong–2 típusú, nagy hatótávolságú rakétákat tesztelt és további rakéták kilövésére készül. Az 500 kilométeres hatósugarú Scuddal Dél-Koreára, az 1000–1300 kilométerre is elrepülő Rodonggal Japánra, az akár 15 ezer kilométeres hatótávolságú Taepodong–2-vel pedig az Egyesült Államokra is csapást mérhet Phenjan. A rakéták egy része a Japán-tengerben csapódott be. Valószínűleg a harmadik rakéta volt a Taepodong–2, amely azonban az indítás után 35–40 másodperccel csődöt mondott. A hajnali rakétaindításokat délután egy hetedik is követte.

Az ENSZ BT rendkívüli ülést tartott

Az észak-koreai rakétakísérletek annál is nagyobb aggodalomra adnak okot, mivel Phenjan korábban már bejelentette, hogy rendelkezik atomfegyverrel. Aszo Taro japán külügyminiszter, közölte, hogy országa nagy valószínűséggel gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtja Észak-Koreát és az ENSZ BT összehívását kérte. A zárt ajtók mögött megkezdődött soron kívüli tanácskozás lapzártánkkor még tartott.
Tony Snow fehér házi szóvivő azt közölte: az Egyesült Államok a diplomácia eszköztárával kívánja elérni, hogy Észak-Korea visszatérjen a hatoldalú tárgyalásokhoz, de kizárta a Washington és Phenjan közötti közvetlen megbeszéléseket.
Oroszország, amelynek partjai közelében az egyik rakéta darabjai jelenleg még vizsgált értesülések szerint becsapódtak, mély aggodalmát fejezte ki a rakétaindítások miatt, és a moszkvai külügyminisztériumba kérették a szomszédos kommunista ország nagykövetét.

A dél-koreai hadsereg

készenlétben


Szöul a kezdeti bíráló hangok után azt közölte: kormányuk „békés párbeszéddel” próbálja meggyőzni Phenjant a feszültség csökkentésének szükségességéről. A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentése szerint riadókészültségbe helyezték az ország hadseregét.
A NATO nagyköveti tanácsának brüsszeli közleménye elítélte a kísérleteket, mivel azok „fenyegetik a térség és általában a nemzetközi közösség stabilitását”. „Észak-Korea rakétaprogramjára és provokatív lépéseire erőteljes választ kell adnia a nemzetközi közösségnek” – hangzik a nyilatkozat, amelyben a szövetség támogatást ígér a válaszlépésekhez.

Phenjan saját

ügyének tekinti


Észak-Korea „szuverenitási kérdésnek” tekinti a rakétakísérleteket – nyilatkozott japán újságíróknak az észak-koreai külügyminisztérium egyik tisztségviselője. A diplomata leszögezte: „A rakéták kilövéséről hozott döntés a mi szuverén jogunk és senkinek sincs joga megmondani nekünk, hogy ez jó-e vagy rossz.” (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy vélekedik a VOLT Fesztiválról?

Tovább olvasom