Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Észak-Koreának 13 atomfegyvere is lehet

Észak-Koreának 13 atomfegyver is lehet az arzenáljában egy amerikai független kutatóintézet számításai szerint. A keddi sajtóban ismertetett tanulmány elmarasztalta Bush elnököt azért, hogy hivatali ideje alatt Észak-Korea nukleáris törpéből valódi fenyegetéssé nőhette ki magát.
George Bush amerikai elnök hivatali ideje alatt a phenjani rezsim megötszörözte plutóniumkészletét, amely 13 atombomba előállítására is elegendő a nemzetközi nukleáris biztonság kérdéseivel foglalkozó Institute for Science and International Security (ISIS) becslése szerint. A washingtoni intézet ezt a következtetését a jongbjoni 5 megawattos reaktorról és az elhasznált nukleáris fűtőanyagot újrafeldolgozó létesítményről készült műholdas felvételek elemzéséből vonta le.

A keddi sajtóban ismertetett tanulmány elmarasztalta Bush elnököt azért, hogy hivatali ideje alatt Észak-Korea nukleáris törpéből valódi fenyegetéssé nőhette ki magát. Az ISIS számításai szerint Phenjannak 1-2 atombombája lehetett Bush elnök 2001. januári beiktatásakor, mára pedig az észak-koreai atomfegyverek száma elérheti a 13-at is. Ellenzéki demokrata párti törvényhozók korábban azzal vádolták az elnököt, hogy Irakra összpontosítva elhanyagolta az észak-koreai veszélyt.

Az ISIS szerint Észak-Korea ott tart, ahol a Dél-afrikai Köztársaság járt az 1980-as években, a fehér kisebbségi uralom alatt, atomfegyverkezési erőfeszítéseinek csúcspontján. A tanulmány szerzője, az ISIS elnöke, David Albright, az ENSZ volt fegyverzetellenőrzési szakértője szerint Phenjan hamarosan annyi plutóniumot állíthat elő, hogy Iránnak vagy a nukleáris uborkafára felkapaszkodó más államoknak is eladásra kínálhat belőle.

Csak fokozza az aggodalmakat, hogy Észak-Korea bizonyos jelek szerint rakétakísérletre készül 8-12 ezer kilométer hatótávolságú, Taepodong-2 típusú rakétájával, amely az Egyesült Államok területét is elérheti Alaszkában. Egyelőre nem tudni, hogy az egész félrevezető blöff-e, s arról is csak találgatások folynak, hogy Észak-Korea fel tudja-e szerelni ezeket a rakétákat nukleáris robbanófejjel. Egyes feltételezések szerint Phenjan képességeinek félrevezető felnagyításával próbálja rávenni Washingtont, hogy egyenlő félként kétoldalú tárgyalásokat kezdjen vele.

"Nem tudjuk, mi folyik, ez a gond része" - ismerte el Bush elnök, amikor Phenjan szándékairól kérdezték. Az Egyesült Államok a múlt héten "beélesítette" a próbaüzemben lévő - alaszkai és kaliforniai, illetve tengeri telepítésű, a "latorállamok" ellen kiépülő rakétavédelmi pajzsot, és a minap sikeres kísérletet hajtott végre a Csendes-óceán térségében egy rakétaelhárító rakétával. Az Egyesült Államokon kívül Japán és Dél-Korea is arra intette Phenjant, hogy álljon el a rakétakísérlettől.

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus párti elnöke, Richard Lugar a hét végén közvetlen tárgyalást javasolt Phenjannal a washingtoni kormánynak, és elutasította azokat a sugallatokat, hogy az észak-koreai rakétákat a földön, még indításuk előtt semmisítsék meg.

George Bush amerikai elnök az Egyesült Államok és az Európai Unió bécsi csúcstalálkozója után kizárta a Phenjanban régóta szorgalmazott közvetlen tárgyalások lehetőségét. Az amerikai diplomácia csak az észak-koreai nukleáris fegyverkezési ambíciók témakörében folyó, de tavaly elakadt hatoldalú (Egyesült Államok, Japán, Kína, Észak- és Dél-Korea, valamint Oroszország) tárgyalások keretében hajlandó szóba állni Phenjannal.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso 14. sikere

A vb-címvédő spanyol Fernando Alonso (Renault) nyerte a Forma–1-es autós gyorsasági… Tovább olvasom