Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Esztergomban megkezdték a közvilágítás kikapcsolását

A polgármester vitatja a díj összegét és jogszerűtlennek tartja az intézkedést.
Esztergomban a felszámolás alatt álló közvilágítási szolgáltató, a TIVI Kft. hétfőn néhány utcában már kikapcsolta a közvilágítást. A polgármester vitatja a díj összegét és jogszerűtlennek tartja az intézkedést, a felszámoló szerint viszont a városnak attól függetlenül fizetnie kell, hogy elismeri az összeget vagy sem.

Drága Bálint, a TIVI Kft. volt ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, megkezdték a világítás kikapcsolását, s azt addig folytatják, míg a város nem fizet a szolgáltatásért. Mivel Esztergomban a lámpatestek is a társaság tulajdonában vannak, a kikapcsolás az izzók kiszerelését jelenti.

Tétényi Éva független polgármester tájékoztatása szerint kikapcsolás korábban is történt, az akkori gyakorlatnak megfelelően a helyi védelmi bizottság megerősíti a közbiztonsági szolgálatot a gyalogátkelőhelyek és a közösségi intézmények közelében, illetve az esztergomi rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség egységei is jelen lesznek a bűncselekmények és a balesetek megelőzése érdekében.

A polgármester az MTI-nek elmondta, hétfőn levélben tájékoztatta a felszámolót arról, hogy jogszerűtlennek tartja a közvilágítás szüneteltetését, mert a TIVI Kft. köteles lenne tételes számlát benyújtani, amelyen részletezni kellene az áram díját és a lámpatestekért fizetendő beruházási díjat. A társaság ennek folyamatosan nem tesz eleget, a tízmillió forintot meghaladó összegre júliusban is "Közvilágítás, 1 db" megnevezéssel nyújtottak be számlát - tette hozzá a városvezető.

Tétényi Éva megjegyezte, hogy az önkormányzat már az adósságrendezés előtt sem fizetett a cégnek, mert a számlákon akkor sem volt tételes elszámolás. Közlése szerint ebből a társaságnak 310 millió forint hátraléka keletkezett, amelyet - többszöri kérés ellenére - nem jelentettek be a pénzügyi biztosnál, ezért annak lejárata 2013 augusztus 1-re módosult, így valótlan a cég állítása ezen követelés lejártáról.

A polgármester hozzátette, a társaság nem ahhoz a bankhoz kéri a teljesítést, amelyik az önkormányzattal kötött szerződésében szerepel és a világítás fejlesztéséhez a TIVI Kft.-nek hitelt nyújtott.

Tavaly az önkormányzat 64 millió forintot utalt át a társaságnak egy másik számlaszámra, a hitelező bank viszont az összeg ismételt megfizetését kéri az önkormányzattól.

A TIVI Kft. 2005-ben végezte el az esztergomi közvilágítás korszerűsítését és 12 évre szóló koncessziót nyert el a szolgáltatás végzésére. Az önkormányzat és a cég közötti szemléletbeli különbségeket mutatja, hogy az MTI információi szerint a két fél korábbi peres ügyében a választott bíróság a perértéket a TIVI Kft. által megjelölt 2,5 milliárd forinttal szemben 500 millió forintban állapította meg.

A felszámolást végző társaságnál az MTI-nek elmondták, hogy a felszámolóbiztos hétfőn már nem elérhető, azonban az önkormányzat levelének ismeretében is fenntartják korábbi véleményüket, miszerint az esztergomi önkormányzatnak a 2013-ban eddig elvégzett szolgáltatásokért 82 millió forintot meghaladó összegű lejárt tartozása van a TIVI Kft.-vel szemben, de a folyamatos tárgyalások ellenére az elmúlt hat hónapban nem fizetett a közvilágításért, ezért azt kénytelenek szüneteltetni.

Olvasóink írták

 • 3. C6H12O6 2013. július 08. 20:19
  „Hajrá Éva! Majd a képviselő urak fáklyával járják kötelezően az utcákat. Remélem a lakosság megszavazza.”
 • 2. Qllancs 2013. július 08. 20:11
  „Én TÉTÉNYI É. nak szorítok !! Legyen elég erős, kitartó és bátor !! Jó lenne ha a lakosság mellé állna !!
  orbán...a <moderálva> rezsim kiakarja véreztetni ! Idegileg kikészíteni !!!
  HAJRÁ ÉVIKE !!!!”
 • 1. _csutak_ 2013. július 08. 20:02
  „Ez a lakosság büntetése azért, mert Orbán ellen mertek szavazni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett büntetőeljárás a Csatáry-ügyben - az ügyészség fellebbezett

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a vádiratban szereplő cselekményekért Csatáry Lászlót… Tovább olvasom