Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Ételallergiások hiánypótló szakácskönyve

Alig egy hónapja van a könyvesboltok polcain az Ételallergiások receptkönyve című szakácskönyv, amelynek készítői az előételtől a desszertig csupa olyan receptet kínálnak az ételallergiásoknak, amiket nyugodtan, allergiás rohamok nélkül kipróbálhatnak.
Az allergiások nem hisztisek. Illusztráció: MTI
Ételallergia. Ha ezt a szót hallja az átlagember, akkor általában vagy visszahőköl, mert nem érti, miről is van szó, vagy azt gondolja, hogy ez a kifejezés megegyezik a lisztérzékenységgel. Pedig sokkal több formája van ennek a kellemetlen, egész életen át tartó betegségnek. Egyesek a tejcukorra érzékenyek, mások a tojásra, sőt van, hogy ezek különböző kombinációitól is rosszul lehetnek. Nekik készült most egy szakácskönyv, amelynek szerzője, Szegedi Éva a legnagyobb körültekintéssel válogatta össze az ételeket és a hozzávalókat, hogy azok is jóízűen ehessenek, akik eddig e betegség miatt esetleg nem tehették.

– Magam is ételallergiás vagyok. Amikor annak idején megcsinálták ezt a vizsgálatot, kaptam egy hosszú listát arról, mi mindent nem ehetek. Ekkor döntöttem el, hogy ha lehetőségem lesz rá, összeállítok egy szakácskönyvet, ami nekünk, ételallergiásoknak szól – indokolta meg a könyv kiadását a szerző.

Szegedi Éva azt is megjegyezte, hogy az emberek többsége nem nagyon érti, milyen kockázatos lehet, ha az ételallergiások egy olyan ételt esznek meg, amelyet nem lenne szabad. A többség válogatósnak, hisztisnek, kényeskedőnek gondolja őket, amikor egy fogást adott esetben visszautasítanak.

– A legrosszabbak az „Ebben csak egy egészen kicsi van..." kezdetű mondatok. Ugyanis a szakács egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy az a „kicsi" akár végzetes is lehet nekünk. Az általam összeállított Ételallergiások receptkönyvében található fogások mindegyikénél kis piktogramokkal jelöltük, hogy kik készíthetik el azokat. Törekedtünk arra, hogy az előételektől a leveseken, főételeken át egészen a desszertekig lehetőség szerint mindenki meg tudja csinálni, függetlenül attól, hogy tejcukor- vagy éppen lisztérzékeny – tette hozzá Szegedi Éva.

A hozzávalókat szerencsére ma már országszerte mindenhol be lehet szerezni. A vegetarianizmus elterjedésével ugyanis a húshagyók akarva-akaratlanul is segítettek az ételallergiásokon: az elsősorban nekik nyílt bioboltokban mindent be tudnak szerezni az ételallergiások is. Az alternatív lisztek – zab-, árpa-, rizsliszt –, a tojás-, a tej- és tejfölhelyettesítők ugyanis a „vegák" mellett az ő konyhájukból sem hiányozhatnak – ráadásul a vegetáriánusokkal ellentétben ők nem is főzhetnének mással. A legtöbbet eddig a leveseknél, a süteményeknél és a főzelékeknél kellett „trükközni", hiszen egy habarást egyáltalán nem mindegy, milyen liszttel készít el mondjuk egy lisztérzékeny.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom