Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Etika és próbaidő

Jogilag nem, de etikailag kifogásolható, amikor az idénymunkákat próbaidősekkel végeztetik el.

Jogilag nem, etikailag azonban kifogásolható, amikor a munkaadók idényszerűen megnövekedett feladatokat próbaidős munkavállalókkal végeztetnek el, majd a próbaidő végén elbocsátják őket – vélik a szakszervezetek, és ez a véleménye az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek is.

A kereskedelemben a legutóbbi év végi bevásárlási roham kapcsán is érkeztek jelzések a szakszervezetekhez, hogy a munkaadók az ünnepek előtti nagy forgalom idejére próbaidőre alkalmaztak dolgozókat, majd januárban, a vásárlási roham csillapodtával – papír szerint jogszerűen – megszüntették a munkaviszonyt.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: lehet, hogy jogilag ez a magatartás nem támadható, de etikailag annál inkább. Az a munkaadó, amelyik eleve csak a nagy forgalom időszakára veszi fel próbaidőre a dolgozót, ezzel valójában becsapja. A dolgozó ugyanis joggal feltételezi, hogy ha igyekszik, jól teljesít, akkor a próbaidőt követően is alkalmazzák.
Sáling József szerint sokkal becsületesebb és követendőbb magatartás, ha a munkaadó eleve határozott időre köt szerződést a munkavállalóval, mert akkor egyértelmű, hogy csak a nagy forgalom idejére van szüksége erre a munkaerőre.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségen az MTI-nek elmondták: a munkaügyi ellenőrzés csak A munka törvénykönyve, illetve a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény paragrafusainak betartását kérheti számon a munkaadókon. A próbaidőre vonatkozó előírások pedig lehetővé teszik a munkaviszony megszüntetését a próbaidő alatt a munkavállaló és a munkaadó részéről egyaránt. Ez a jogintézmény lényege, így tehát jogilag nem kifogásolható a próbaidő alatti munkaviszony megszüntetése.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap

Farád. Nyílt napot rendez a helyi általános iskola március 6-án, hétfőn és 7-én, kedden. Az alsó… Tovább olvasom