Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

EU-csúcs - Gyurcsány: húsz év legkártékonyabb külpolitikai döntését hozta Orbán

Orbán Viktor az elmúlt órákban tett ellentmondásos nyilatkozataival és bizonytalan álláspontjával összezavarta a világot, az Európai Uniót, Magyarországot és talán ő maga is összezavarodott - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken sajtótájékoztatón.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke arra reagált, hogy Magyarország a péntekre virradóra tartott uniós csúcson nem jelezte csatlakozási szándékát ahhoz a kormányközi szerződéshez, amelyet az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására.

Gyurcsány Ferenc szerint ezzel a kormányfő történelmi hibát követett el, gyengítette, eltávolította az Európai Unió centrumától, így végső soron az elmúlt húsz év legkártékonyabb külpolitikai döntését meghozva "az unióból való kiiratkozás szélére sodorta" Magyarországot.

Ezt kérdésre válaszolva azzal egészítette ki: a magyarral szemben az euroszkeptikus brit álláspont senkit sem lepett meg, de Európa türelme fogytán van azokkal az államokkal, amelyek nem hajlandók elkötelezni magukat a mélyebb együttműködés mellett.

"Ráadásul a Teleki téri piac nem azonos a City-vel, a magyar forint az angol fonttal, Orbán Viktor pedig David Cameronnal. Amit az európai GDP 14 százalékát előállító britek megtehetnek, mi nem" - jelentette ki.

A döntés rövidtávú kockázataként említette, hogy a kormánynak az Európai Unióval is meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokkal egy időben.

"Azzal, hogy most Orbán Viktor szembement az unió többségének közös, az uniót megerősíteni szándékozó (...) döntésével, végtelenül megnehezítette önmaga és országa sorsát is. Nem nehéz elképzelni, mi lesz az unió viszonya Magyarországhoz, amikor segítséget kérünk" - fogalmazott.

A DK elnöke hangsúlyozta: mivel a szerződéshez csatlakozást úgyis a parlamentnek kell jóváhagynia, a kormánynak lehetősége lett volna, hogy előzetesen világos - támogató - álláspontot képviseljen ebben az ügyben.

Gyurcsány Ferenc most azt sürgette, hogy az Országgyűlés ne várjon a tavaszi ülésszakig, hanem még idén tűzze napirendjére a kérdést, ugyanis a miniszterelnök véleményével szemben ezzel nem lehet várni márciusig.

Arra is kitért, hogy a magyar kormány az elmúlt pár napban minden lehetséges álláspontot elfoglalt már a szigorúbb költségvetési fegyelmet előíró uniós szerződéssel kapcsolatban "a támogatástól a teljes elutasításig". Mint mondta, csütörtökig Martonyi János külügyminiszter amellett érvelt, hogy Magyarország támogatja az uniós alapszerződés módosítását, majd Orbán Viktor ezzel gyökeresen ellentétes álláspontra helyezkedett Brüsszelben, végül "délelőttre ez a nem talánra módosult".

Péntek reggeli bejelentés szerint az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam - összesen huszonhárom - kormányközi szerződést köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására. Négy euróövezeten kívüli EU-tagállam nem jelezte csatlakozási szándékát: Nagy-Britannia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Svédország.

A magyar álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta, hogy az Országgyűlésnek meg kell vitatnia ezt a kérdést, mert a megállapodás tartalma a nemzeti szuverenitást is mélyen érinti.

A csehek és a svédek is azt jelezték, hogy döntés előtt konzultálniuk kell a parlamenttel. Nagy-Britannia esetében viszont David Cameron miniszterelnök egyértelművé tette, hogy megítélése szerint a kidolgozott feltételek elfogadása nem állt az ország érdekében.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2011. december 09. 21:17
  „Mi , úgy értem a magyarok, nem diktálhatunk, csak tárgyalhatunk.
  Tárgyalni viszont kell!
  Jóllehet, Magyarországot már "´beárazták" - nem kell nekünk azt az árat elsőre,
  sőt egyáltalán pont azt , elfogadni!
  Az alkupozíciónk javul.

  Erősödik az a meggyőződésem, hogy Magyarországot az EU nem akarná elengedni egykönnyen.
  Már megtehette volna.
  Ezt mondtam a görög válság kirobbanásakor - és most méginkább ez a véleményem.

  Nem a mi akaratunk dönt- meg kell felelnünk olyan, az Unió kérdéseiben érdemben döntő erős tagállamok elvárásának, hogy Magyarországot igenis bent kell tartani az Unióban.
  Ezt Orbán Viktor meggyőzően el tudja hitetni!
  Szó nincs arról, hogy "karakán" igeneket és nemeket kellene hangoztatnia!
  Ez egy diplomáciai folyamat...

  Gyurcsány Ferenc ex miniszterelnök úr - leszerepelt, hiteltelen politikus.
  Elhagyta a süllyedő hajót -pontosabban : sorsára hagyta, és a mentőcsónakon kimentette a milliárdjait.
  Milliárdos, akinek a szíve szakad meg a haza és a nép sorsáért!
  Krokodilkönnyek!

  Egy tökösebb országban ezért szemrebbenés nélkül hazaárulónak neveznék és úgy is díjaznák.
  Ítélkezni nem az én dolgom, kicsi vagyok én ahhoz.
  Nem dicsőítem Orbán Viktort.
  Kapott egy megbízást /maga kereste.../ - hajtsa végre, ha nem is az élete árán-de szinte minden áron.
  Ha belebukik - nem fogom kímélni.
  Most viszont nem fúrom meg azt a hajót, amin én is utazom - és velem vagy tízmillióan!

  Kellünk Európának - aki nem ezt vallja, az a hazája ellen szól!
  Szó nincs arról, hogy olcsón oda kell dobni magunkat!
  Amiben viszont megállapodunk - azt kell betartani.
  Erről szólnak /szóljanak/ a tárgyalások!”
 • 2. bubuk 2011. december 09. 17:06
  „Minek adnak szót egy bukott szamárnak, mint a Fletó? Még van mit elqurrni neki? Akkor tegye azt a saját portáján.”
 • 1. Queenmargareth 2011. december 09. 16:07
  „Megint igaza van:bár azt nem gondolnám, hogy mostani miniszterelnökünk összezavarná a világot. Azért ehhez még picike:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs - LMP: Orbán éppen olyan felkészületlen, mint miniszterei

Az LMP szerint a brüsszeli uniós csúcstalálkozón történtek azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor… Tovább olvasom