Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

EU-csúcs - LMP: Orbán éppen olyan felkészületlen, mint miniszterei

Az LMP szerint a brüsszeli uniós csúcstalálkozón történtek azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen annyira felkészületlen, mint kormányának miniszterei.
Az ellenzéki párt parlamenti vitanapot követel a témában. Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a délelőtti brüsszeli "bohózat", az, hogy "óránként változott a kormány álláspontja", nemcsak a magyar kabinet alkalmatlanságát mutatja, hanem egy egész országból csinált bohócot az EU előtt.

"Ezt a zavart jól mutatja az is, hogy a forint drasztikus esésbe kezdett a nap elején" - mondta az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy a miniszterelnök egy olyan szerződés aláírásával kapcsolatban "hezitál", amely sok esetben hasonló szabályokat tartalmaz, mint amilyeneket ő "áttolt" a magyar parlamenten.

Orbán Viktor a "hezitálással meglebegtette", hogy azoknak az álláspontjára helyezkedik, akik nem akarnak egyértelműen állást foglalni a spekulációval szemben - vélekedett.

Az LMP szerint arra lett volna szükség, hogy a miniszterelnök egyértelmű elköteleződést mutasson az új európai együttműködés mellett, azzal, hogy a végső szót a magyar parlament mondja ki - közölte Scheiring Gábor, hozzátéve: ezért követelik, hogy a lehető leghamarabb hívjon össze a kabinet országgyűlési vitanapot, ahol a képviselők meg tudják tárgyalni a kérdést.

Péntek reggeli bejelentés szerint az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam - összesen huszonhárom - kormányközi szerződést köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására. Négy euróövezeten kívüli EU-tagállam nem jelezte csatlakozási szándékát: Nagy-Britannia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Svédország. A magyar álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta, hogy az Országgyűlésnek meg kell vitatnia ezt a kérdést, mert a megállapodás tartalma a nemzeti szuverenitást is mélyen érinti.

A csehek és a svédek is azt jelezték, hogy döntés előtt konzultálniuk kell a parlamenttel. Nagy-Britannia esetében viszont David Cameron miniszterelnök egyértelművé tette, hogy megítélése szerint a kidolgozott feltételek elfogadása nem állt az ország érdekében.

Olvasóink írták

 • 1. jozko 2011. december 09. 21:38
  „Az LMP szerint arra lett volna szükség...

  Szerintem pedig arra lett volna szükség, hogy a választásokat megelőzően a Medgyesy-Gyurcsány - Bajnai /ki nem volt még miniszterelnök az MSZP-től.../ szocialista kormányok ne játsszák el a becsületüket-
  az SZDSZ-szel karöltve!

  A magyar nép "választási gyakorlata" szerint nagy valószínűséggel úgyis alulmaradtak volna a választásokon a Fidesz-szel szemben - mert nálunk mindig kell egy új Messiás!
  Viszont ha előkelő számarányú képviselőjük /és nem csak a mentelmi jog mögé menekült, leszerepelt szoci
  vezetőjük/ ülne a parlamentben-úgy erős, knstruktív ellenzéket képviselhetnének- és egy erős, egészséges, kétpólusú politizálás folyhatna az Országházban.

  A 2/3-os győzelem a Fidesznek sem igazán jó - túl nagy teher.
  Viszont a választók előtt a baloldali koalíció leszerepelt - komolytalan, tiszavirág életű fellángolásaik, amelyekkel a bel és a külpolitikai küzdőtéren próbálják lejáratni a kormányzó pártot és a Kormányt -az országnak ártanak!
  Egyetlen szóval sem állítom, hogy a Fidesz makulátlanul oldja meg a feladatát!
  Ezért a magyar népnek, a választóinak tartozik felelősséggel!

  Még véletlenül sem a levitézlett, felbomlott vagy bomlófélben lévő baloldali pártok reinkarnációinak,
  bukott vezéreknek!
  Akiknek nagyobbik része az esélytelenek nyugalmával kiabálhatnak be -a taccsvonalon kívülről!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs: őrültség lenne kimaradni a megállapodásból az MSZP szerint

Megdöbbentő és érthetetlen, hogy Orbán Viktor először határozott nemet mondott arra a kormányközi… Tovább olvasom