Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

EU-csúcs: 2008-ig megoldást kell találni az alkotmányra

Brüsszelben pénteken megkezdődött az EU-tagállamok csúcsértekezletének második napja, amelyen többek között a bővítési kérdésekről lesz szó.
Az állam- és kormányfők csütörtöki tanácskozásaikat alapvetően a zsákutcában veszteglő uniós alkotmány témájának szentelték, s megállapodtak: legkésőbb 2008 végére megoldást kell találni arra a válságra, amelyet a szerződés tavalyi franciaországi és hollandiai leszavazása, s így a ratifikálási folyamat megtorpanása okozott.

Márpedig a bővítés ügye összefüggésben van az alkotmánnyal: ez utóbbi számos olyan rendelkezést tartalmazott, amely az intézmények reformját szolgálta, s a döntéshozatal hatékonyabbá tétele nélkül valóban nehéz lenne folytatni új tagok felvételét. Ráadásul már a tavalyi franciaországi és hollandiai szavazásnál is érződött, hogy a nyugati országok közvéleményének jelentős része ellenérzésekkel nézi a bővítést - s ennek megfelelően politikusaik is igyekeznek fékezni a folyamatot. Ennek jele, hogy az EU-ban az elmúlt hónapokban vita kezdődött arról, tegyék-e a hivatalosan is a további bővítések (azaz a román és a bolgár csatlakozást követő belépések) előfeltételévé, hogy az EU mennyire áll készen befogadni a jelentkezőt.

Ez egy újabb nehézség lenne ez utóbbiak számára, ráadásul olyan feltétel, amire nincs ráhatásuk, ami nem tőlük függ, s emellett elég rugalmasan értelmezhető. Éppen ezért a jövendőbeli tagjelöltek, de sok tagállam is ellenzi a dolgot, s - mint Guy Verhofstadt belga miniszterelnök nyilatkozta csütörtökön - "immár nagy a támogatottsága annak, hogy ez ne csatlakozási feltétel legyen, hanem egyszerűen egy szempont, amit majd figyelembe kell venni." (1993-ban az EU koppenhágai csúcsértekezletén szabták meg, melyek azok a feltételek, amelyeket a jelentkezőknek teljesíteniük kell a felvételhez. Ezek három csoportba tartoznak: politikai kritériumok, például demokrácia, jogállamiság, az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartása, azután gazdasági szempontok, azaz a működő piacgazdaság megléte, s végül az, hogy a jelentkező átvegye az EU-szabályokat.)

Szlovénia az első

A csúcsértekezlet pénteken várhatóan hivatalosan is jóváhagyja Szlovénia jövő év eleji csatlakozását az euróövezethez: ezzel a szlovének lesznek az elsők a 2004-ben belépett tíz új tagország közül, akik bejutnak az eurót használó államok csoportjába.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisilő szobrok – az egyenjogúság jegyében

Brüsszel jelképét, a pisilő kisfiút 1619-ben helyezték el a Grand Place-tól két sarokra. A… Tovább olvasom