Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

EU-csúcs: megtiltották Európában az államadósságot

Huszonöt EU-s tagállam vezetője aláírta a fiskális unióról szóló megállapodást, amely megtiltja, hogy egy eurót használó ország többet költsön mint amennyi bevétele van.
Megtiltották az államadósságot

Brüsszelben huszonöt ország vezetője aláírt egy huszonöt oldalas szerződést, ami lényegében megtiltja, hogy országaik többet költsenek, mint amennyi bevételük van - írta az Index.

A kivételesen nehéz helyzetek kivételével kiegyensúlyozott államháztartás folytatása mellett kötelezik el magukat az euróövezet tagállamai és az Európai Unió nyolc további országa, köztük Magyarország abban az új szerződésben, amelyet az állam- és kormányfők pénteki brüsszeli találkozójukon írtak alá.  

A fiskális vagy pénzügyi paktumként is emlegetett szerződés értelmében az aláírók államháztartásuk szerkezeti hiányát (vagyis az   adósságtörlesztéstől és egyszeri, "kivételes" körülmények miatt   keletkezett tényezőktől "megtisztított" deficitet) a bruttó hazai   termékhez (GDP) képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Kivételt   képeznek azok az országok, amelyek a GDP-hez képest 60 százaléknál   jóval kisebb belső államadóssági rátával rendelkeznek, mert ők egy   százalékos hiányig is elmehetnek. 

A szerződés értelmében minden ország egy automatikus kiigazítási   mechanizmus életbe lépését helyezi kilátásba olyan esetekre, ha a hiány túlzott mértékben meghaladja a küszöböt. A mechanizmusnak határidőt is kell tartalmaznia a deficit korrigálására. 
 
Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó   utalást.  

Ez utóbbit az Európai Bíróság lesz hivatott ellenőrizni akár már egy tagállam kérésére, és ha valamelyik ország tartósan nem teljesíti vállalt kötelezettségét, akár pénzbírsággal is sújtható. 

Megerősíti az új szerződés azoknak a szabályoknak egy részét is,   amelyeket már a - tavalyi magyar elnökség alatt kidolgozott - "hatos   jogszabálycsomag" is tartalmazott, mint például automatikus   szankciókat arra a esetre, ha egy ország tartósan túllépi a három   százalékos - nem strukturális - deficitküszöböt.  

A szerződés szerint az aláíró, de nem euróövezeti országok vezetői is részt vehetnek azokon az euróövezeti csúcstalálkozókon, amelyeken "az euró architektúrája, valamint versenyképességi kérdések" lesznek napirenden. Évente legalább két csúcstalálkozót rendeznek viszont csak

A szerződés akkor lép életbe, ha aláírói közül 12 tagország ratifikálta is. A dokumentumot Nagy-Britannia és Csehország kivételével valamennyi EU-tagállam aláírta. Írország bejelentette, hogy a dokumentumot népszavazáson kívánja ratifikálni.  

Tartalmazza a szerződés azt is, hogy az euróövezeti állandó   pénzügyi stabilitási mechanizmusból csak azok a tagállamok juthatnak   támogatáshoz, amelyek ratifikálták a költségvetési fegyelemről szóló   dokumentumot.

15.05: A gazdasági növekedés érdekében gyorsabb reformokat sürgetnek

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői szerint a gazdasági növekedés javítása érdekében a tagállamoknak gyorsabb tempóban kell haladniuk az évtized végéig szóló versenyképességi és munkahely-teremtési program (EU 2020) közösen kitűzött céljainak teljesítésével, és fokozniuk kell erőfeszítéseiket a szükségesnek látott reformok végrehajtására is.

Az uniós vezetők (Európai Tanács) Brüsszelben péntek délben véget ért kétnapos találkozója után kiadott közös nyilatkozat megerősítette: továbbra is párhuzamosan kell járni a pénzügyi konszolidáció, valamint a növekedés és foglalkoztatás javításának útját.

A vezetők ugyanakkor azt is értésre adták, hogy az elmúlt időszakban a nemzetközi gazdaság miatt keletkezett nehéz helyzet stabilizálására tett erőfeszítések kezdik meghozni gyümölcseiket.

Herman Van Rompuy, a tanács elnöke az ülést lezáró sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy az előző találkozókkal ellentétben most nem elsősorban a közvetlen válságkezelés, hanem a növekedés ösztönzése állt az uniós kormányfői értekezlet középpontjában. Ő is hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben a tagállamok nem tartanak ki államháztartási célkitűzéseik következetessége mellett, a piacok "büntetni" fogják az EU-t.

Az EU 2020 olyan célokra összpontosít, mint a foglalkoztatás javítása 75 százalékra, a szegénység csökkentése, az oktatási szint növelése, a kutatás és innováció gyorsítása. Az időközi adatok azonban azt mutatják, hogy az eddigi erőfeszítések nem elegendőek a célkitűzések teljesítésére - állapították meg az uniós csúcsértekezlet résztvevői.

A folyamat felgyorsítása érdekében jóváhagyták az Európai Bizottságnak iránymutatásait, amelyek szerint az EU-tagországoknak az idén a versenyképesség növelésére, a válság foglalkoztatási és szociális következményeinek enyhítésére, az állami közigazgatási rendszer korszerűsítésére, a gazdaság hitellel való segítésének normalizálására kell összpontosítaniuk.

Ezeket az iránymutatásokat a tagországoknak figyelembe kell venniük nemzeti reformprogramjuk, továbbá stabilitási vagy konvergencia-programjuk most esedékes kidolgozásakor. Júniusban pedig az EU országspecifikus ajánlásokat is kidolgoz az egyes tagállamoknál szükségesnek látott reformok azonosítására.

Elfogadták a tagországok az Európai Bizottság javaslatát arra is, hogy az unió vizsgálja meg úgynevezett projektkötvények kibocsátásának lehetőségét a fontos infrastruktúra-beruházások (részben a magánszektorból való) finanszírozásának segítésére. E témában a tanács már félévzáró, júniusi ülésén szeretne megállapodásra jutni.

Van Rompuy és Angela Merkel német kancellár pénteken azt megerősítette, hogy az euróövezeti országok megállapodtak: felgyorsítják az övezet júliusban felálló állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusához alaptőkéül szolgáló - várhatóan 80 milliárd eurós - keret átutalását.

14.50: Orbán szerint nem fog elveszni kohéziós pénz

Egyetlen fillért sem fog elveszíteni Magyarország a jövő évi uniós felzárkóztatási, vagyis kohéziós támogatásból - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. 

Közölte: az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek március 13-i ülésén jóvá fogják ugyan hagyni az Európai Bizottság - a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény - azon indítványát, hogy a 2013-as magyar költségvetési hiány várható mértékére vonatkozó brüsszeli aggodalom miatt fagyasszák be az abban az évben járó kohéziós keret egy részét, de akkor már a miniszterek előtt lesz a megoldás, vagyis az a magyar tájékoztatás is, amelyet az Európai Bizottság már megkapott, és amely arról szól, hogy a kiigazító lépések miként teszik majd okafogyottá ennek az eljárásnak a folytatását.

A kormányfő szerint Magyarországnak nincs szüksége arra, hogy bármiféle támogató politikai szövetséget szervezzen maga mellett, hiszen az Európai Bizottság kifogásai technikai jellegűek, és gyorsan, mintegy fél év alatt rendezhetőek. Költségvetési szempontból ma Magyarország számára kedvezően lejt a pálya - jegyezte meg Orbán. Ezt olyan adatokkal támasztotta alá, hogy például Magyarország a 27 tagú unióban a nyolcadik legalacsonyabb szintű hiányt tudja felmutatni, illetve Portugália után a második legnagyobb arányban hajt végre szerkezeti kiigazítást a költségvetésében.

A szerkezeti kiigazítások megvalósíthatósága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a belső politikai stabilitás megőrzését, és kiemelte, hogy Magyarország számára jelentős előnyt jelent a nagy fokú belső stabilitás. Utalt arra, hogy egyes országoknak - így például a magas deficitet felhalmozó spanyoloknak - még meg kell hozniuk azokat a nehéz lépéseket, amelyeken Magyarország már túljutott.

Orbán Viktor szerint lehet ugyan vitatkozni arról, hogy milyen eszközökkel kellett, illetve lehetett volna beállnia Magyarországnak a mostani irányba, de azt senki nem vitatja, hogy ez az elért irány jó.
A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor: azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy sikeres a magyar gazdaságpolitika. Az iránya helyes, és már "vannak sikerpontjaink" - állapította meg.

Elmondta, hogy ezen a csúcstalálkozón hosszú idő óta először derűlátó volt a hangulat. Ennek okai közül kiemelte, hogy az Európai Központi Bank (EKB) által újabban követett, olcsó hiteleket nagy összegben hozzáférhetővé tevő politika alkalmas a bizalom helyreállítására. Az EKB a pénzügyi egyensúly megőrzése mellett a növekedési szempontot is figyelembe veszi - méltatta a frankfurti székhelyű intézmény utóbbi időben tapasztalható tevékenységi irányát. Hozzátette: a pénteken aláírt új pénzügyi paktum is szerepet játszik abban, az EU és azon belül az euróövezet pénzügyi értelemben is cselekvőképes tényező benyomását kelti.

A pénteken véget ért EU-csúcs politikai témái közül Orbán Viktor kiemelte, hogy Szerbia, amely megkapta az uniós tagjelölti jogállást, hamarosan meg is kezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Magyarország szempontjából különösen kedvező fejleménynek értékelte, hogy a megállapodások alapján Szerbiában megerősödött a kisebbségek jogai mellett elkötelezettség, az ezt tükröző politika kiszámítható jellege.
A magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a csúcstalálkozó zárókövetkeztetéseiben az "arab tavasszal" kapcsolatos megállapítások közé az ő kezdeményezésére került be a térségben élő keresztény közösségek védelmének szempontja.

Olvasóink írták

 • 5. KamuNeni 2012. március 03. 08:28
  „Persze a cikk cime egy olyan sugallatot probal suggesztalni ami nem igaz. Ugyanis nem tiltotak meg hanem azt mondtak hogy nem lehet tobbet kolteni mint ami van. Ezt csak az erti felre akinek semmi erzeke ahhoz hogy csak addig nyujtozkodj amig a takarod er mert nem adunk penzt ha elfogy.

  Attol meg ugyanugy lehet tobbet kolteni ha van akitol kolcsont lehet kerni. Ne sugalljatok ezt a valotlan allitast megha a kormanytol is jon, mert ez egy uj "set up" bevezetes uj adok letrehozasara es jelen adok megnovelesere.
  Tehat ha a magyar allam ugy ertelmezte, ami szerintem nem igaz, akkor csak azert mert mar latjak benne az ado emelesi es torveny szigoritasi lehetoseget.

  MO-n nagyon rosszul hasznaljak az EU tagsag alltal adott lohetosegeket. Nem fejlodesre pozitivan, hanem vissza esesre negativan hasznaljak. Ez a cikk tisztan tukrozi.”
 • 4. jozko 2012. március 02. 17:38
  „Nem semmi!

  Kb olyan ez, mintha egy autópálya 20 %-os emelkedésű szakasza elé kitennék a
  kötelező legkisebb sebbesség táblát -
  mondjuk 100 km/h sebességhatárral.

  Mi a viharvert járgányunkkal akár meg se próbáljuk - mert lehet, hogy már az első parkolónál, sőt segélyhelyen
  leállhatunk felforrt hűtővel, esetleg megszorult főtengellyel...

  Azért a csatlakozási "beetetésben" ez nem volt benne- még apró betűvel sem!
  Nem mondom azt, hogy miután jól megszívtuk, akkor most lépjünk ki az Unióból-
  azért olyan könnyen ne adjuk!

  Elfogadom, hogy mások által megkeresett pénzből, magyarul csak növekvő adóssággal nem lehetünk
  semmilyen közösségben megbecsült partnerek - viszont azt is látom, hogy miután az Unió "lelegelte"
  a könnyen megkapható piacainkat, tönkreverték / hozzá nem értő vagy jól megfizetett közgazdászaink és politikusaink/ a nemzeti iparunkat, mezőgazdaságunkat, megvették a stratégisi fontosságú szolgáltatások, közművek tulajdonjogát - most kezdünk haszontalanná válni a számukra!

  S.@r ügy!
  Ha most akarunk "különutat" járni, támogatásnak annyi - és nekünk is annyi!
  Ha beállunk a sorba és komolyan " harmónizálódunk "- a nép kegyetlenül megszívja, mert nagyokat itt már nem lehet kaszálni, most a keserves munka ideje jött el - abban nehéz lesz segítséget találni.

  Amire rendesen sikerül megtörni a magyarok gerincét és "beállunk a sorba" -
  addigra talán okafogyottá is válik a dolog...
  Valahol jól átvágtak minket - és nem az utóbbi két évben!
  A nagy manőver magyar kollaboránsai köztünk / nem a csórók között/ vannak!”
 • 3. kalkutta 2012. március 02. 16:59
  „Nem értek a gazdasághoz de tartható lesz ez? A magyar miniszterelnök meg mások számára íja ezt alá. Így könnyű.
  Olyan lesz-e hogy a magyar kormány, az önkormányzatok, állami cégekre stb. is kötelező lesz valami hasonló?”
 • 2. papika56 2012. március 02. 15:19
  „Orbánkám nem a nyúl viszi a puskát ! a fagyi meg vissza nyal !”
 • 1. mazsolaszolo 2012. március 02. 15:12
  „Ó, igen. Tudjuk...tudjuk...pontosan úgy, ahogyan az egymillió munkahely is megteremtődött.
  Orbán annyit hazudik, hogy részemről legszívesebben azt tenném vele, amit a viktoriánusok tettek a hazug, mocskos szájú emberrel: kimosatnám a száját szappannal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vas megyében folytatja országjárását Schmitt Pál köztársasági elnök

Vas megyében folytatja országjárását a jövő héten Schmitt Pál köztársasági elnök Tovább olvasom