Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

EU-konform szakmunkás-továbbképzés

Örömök és félelmek. Így várjuk a csatlakozást. Mi lesz például a szakmunkásokkal, akik jók a saját szakterületükön, de nem, vagy alig beszélnek nyelveket. Talán van kiút.

 A több éve nemzetközi marketinggel, piackutatással és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég, a Felkínálom Marketing Center, az FMMC vezetőjét, Török Antalt kérdeztük meg, hogyan látja a magyar munkavállalók, illetve a szakmunkások lehetőségeit a közelgő EU-csatlakozást követően.

– A bel- és külföldi marketing- és üzleti tevékenység, az egyes partnerekkel történő munkakapcsolat során számos országból a befektetési, kooperációs, export-import, bérmunkaigényeken túlmenően, elsősorban az EU-tagállamokból jelentkeznek folyamatosan a legkülönfélébb kisegítő, szakmunkás, illetve magasan kvalifikált munkaerő iránti konkrét igénnyel.

– Ennek ellenére a szakmunkások is gyarapítják a munkanélküliek széles táborát.

A szakmunkásoknak szánt nyelvtanfolyamról bővebb felvilágosítás: (96) 413-688, www.fmmc.gyor.hu.
– Az egyik okot abban látom, hogy egyes szakmákban olyan létszámban képeznek tanulókat, hogy az jelentősen meghaladja a piaci igényeket. Az is figyelemre méltó, hogy az egyes beruházásokat, a cégek működését korlátozza az a tény, hogy a munkavállalók kellő szakmai ismeretek mellett nem rendelkeznek a megfelelő szakmai nyelvi alapokkal.
Miután a kamarának fontos szerepe van a szakképzésben is, sokat tudna segíteni abban, hogy olyan szakembereket képezzen nekünk, akik nemcsak itthon, hanem az EU munkaerőpiacán is megállják a helyüket.
Az EU-normáknak megfelelő mesterképzés mellett egy olyan szakmai nyelvi továbbképzési program elindítása a cél, mely mint hiánypótló program, országos kamarai szinten is bevezethető lenne. Erre már egyébként tettem is javaslatot.

– A nyelv kulcskérdés, de nem mindenki képes a hagyományos oktatásban mindent elsajátítani.

– A munkaadó keresésén és ajánlásán túl ezért is célunk, hogy lehetőséget ajánljunk a szaknyelvet igénylő munkakörökben dolgozó, valamint az európai munkaerőpiacon elhelyezkedni kívánók számára az általános, a mindennapi életben szükséges kommunikációs és szakmai nyelvi alapok megszerzésére. Egy intenzív nyelvi program keretében elsajátíthatják a mindennapokhoz elengedhetetlen társalgási alapokat, valamint a szakmájuk nyelvi alapjait angol, német, francia vagy spanyol nyelven. Rendkívül fontos, hogy a jelentkezők is megismerjék a bel- és külföldi munkaadók igényeit, hiszen a munkavállalók kiválasztásánál egyértelműen az általunk ajánlott és nyelvi felkészítésen részt vett jelölteket helyezik előtérbe.

Akikre szükség lesz az EU-ban

Az Európai Unió legtöbb országa 2003 májusától megnyitja munkaerőpiacát az újonnan csatlakozó országok állampolgárai előtt. Az eddig hozzánk beérkezett keresletek alapján magyar, magasan képzett, felsőfokú végzettségű, szak- és betanított munkaerőre egyaránt igény mutatkozik az unió országaiban. A teljesség igénye nélkül szoftverfejlesztőkre, szakorvosokra, mérnökökre, biológus és fizikus szakemberekre, festő-mázoló-tapétázókra, kőművesekre, csempézőkre, ácsokra, víz- és fűtésszerelőkre, mezőgazdasági szakmunkásokra, haszongépjármű-vezetőkre, CNC-gépkezelőkre, szakácsokra, felszolgálókra, konyhai kisegítőkre, valamint kereskedelmi hajón, építkezéseken, olajfúró tornyokban munkát vállalókra, betanított munkásokra. Igény jelentkezik a klasszikus idegenforgalom, a szolgáltatóipar területéről is szállodai személyzetre – recepciós, londíner, szobaasszony, takarítónő –, fodrászokra, kozmetikusokra, pedikűrös-manikűrös szakemberekre, masszőrökre, házvezetőkre, betegápolókra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnök lett a vezérigazgató

A Ringa veszteségei kapcsán a tulajdonosok vizsgálták Tóth Ervin vezér- igazgató felelősségét, de… Tovább olvasom