Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

EU: Románia és Bulgária jövőre csatlakozhat

Románia és Bulgária tegnap megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását ahhoz, hogy 2007. január elsejével az Európai Unió tagjává válhasson. Ezzel az EU tagállamainak száma 27-re, lakossága pedig az eddigi mintegy 457 millióról 487 millióra nő majd. Az EU-bizottság döntését ugyanakkor olyan szigorú feltételekkel párosította, amilyeneket még soha nem támasztottak egyetlen új belépővel szemben sem.
José Manuel Barroso, a testület elnöke az Európai Parlament strasbourgi ülésén jelentette be a döntést. Mint mondta: mindkét ország 2007. január 1-jétől megkaphatja az EU-tagsággal járó jogokat és kötelezettségeket.
Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési ügyekért felelős tagja Barroso után felszólalva hangsúlyozta: az EU-bizottság biztosítani akarja az európai adófizetők pénzének megfelelő felhasználását, illetve azt, hogy a román és bolgár reformok visszafordíthatatlanok legyenek, így a belépést engedélyező döntés tartalmazza a „járulékos intézkedések” (azaz a szigorú ellenőrzés, és ha nem sikerül a követelményeket teljesíteni, akkor a szankciók, védzáradékok) lehetőségét. Mind Romániának, mind Bulgáriának rendszeresen be kell számolnia a reformok terén elért előrehaladásról, s az első ilyen jelentéseket 2007. március 31-ig kell benyújtaniuk.
Mivel a két új tagország egy főre eső gazdasági teljesítménye csak egyharmada az EU átlagának, s a jelenlegi tagállamok tartanak attól, hogy a belépés után hatalmas tömegben indulnak meg feléjük a munkát keresők, még azok a tagországok (a britek, az írek és a svédek) is korlátozásokat fontolgatnak, amelyek a 2004-ben belépett államok munkavállalóit beengedték területükre. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allergiás tüneteket csillapít az óvodai sószoba

Tavasszal alakították ki a sószobát a szegedi vasutas óvodában. Egészségmegőrzésre,… Tovább olvasom