Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Euró: a visegrádi négyek közül Szlovákia lesz az első

A prognoszták szerint visegrádi négyek csoportjából elsőként Szlovákia vezetheti be az eurót, mégpedig 2009-ben, majd Lengyelország „ér célba" 2012-ben, Magyarország és Csehország viszont csak 2013-tól használhatja az EU közös fizetőeszközét.
A dokumentum leszögezi: ez komoly csapás lehet a befektetők számára, akik milliárd eurókat áldoztak abban a tudatban, hogy a négy állam egyszerre és 2010 előtt belép az eurózónába. Szlovákiát leszámítva a másik három államban alacsony politikai támogatottságot élvez a közös pénznem bevezetéséhez szükséges lépések megtétele, ami főleg a költségvetési hiányok lefaragásának nehézségeiben ölt testet. Ezzel szemben Pozsony már most megkezdte a tárgyalásokat, amelyek az ERM–2 rendszerbe történő 2006-os belépést szorgalmazzák.

Szlovákiában egyedül a 2006 őszi parlamenti választások bonyolíthatják a helyzetet (főleg ha a populista Smer és az arctalan, ám rosszhírű meciari HZDS jutna hatalomra). A Ceská Sporitelna elemzői úgy látják, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor a négy ország pénzneme éves szinten átlagosan 2–4 százalékot erősödhet az euróhoz viszonyítva. A takarékpénztár prognózisa szerint Szlovákia 36,50 korona szinten rögzíti fizetőeszközét az euróhoz, Lengyelország 3,50 zloty árfolyamnál, Csehország 25,60 cseh koronánál, Magyarország pedig 223 forintnál. Elemzők általában 260 forint körül várják a belépéskori árfolyamot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verték és megalázták

Fél év múlva szabadul a Kalocsai Fegyház és Börtönből a 42 éves Ágnes. A három gyermekes asszonyt… Tovább olvasom