Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Európa Hollywoodja Budapest

Európa Hollywoodja a Duna mentén Budapest, amelynek jobban megy, ha az eredeti Hollywood Kaliforniában gazdasági nehézségekkel küzd – írta a hét végén a The New York Times.


Budapest festői szépségű város Közép-Európa szívében, amely az évek során sok szerepet játszott; Buenos Aires utcáit imitálta például az 1996-os Evita című filmben és Münchenné változott Steven Spielberg azonos című 2005-ös mozijában. Éppen most forgatják a Rítus című, Rómában játszódó bűnügyi filmet Anthony Hopkinsszal a főszerepben.

Budapest sokarcú város a filmezéshez, igazán azonban a pénzügyi előnyök teszik a magyar fővárost Duna menti Hollywooddá. Többtucatnyi külföldi filmes és televíziós produkció Budapestet választja az európai forgatás helyszínéül Prágával, Párizzsal, Londonnal vagy Szófiával szemben. A külföldi produkcióknak biztosított 20 százalékos adó-visszatérítés, a gyenge magyar valuta és az olcsó munkaerő a vonzó – állapította meg a tekintélyes újság Budapestről keltezett terjedelmes tudósításában.


Madonna 1996-ban allűrök és hiszti nélkül normálisan élte az életét  Budapesten. Nagyon sokat dolgozott, hiszen mindent megtett azért, hogy megkapja Eva Peron szerepét. Madonna inkább visszahúzódó volt, csak a szerepére koncentrált, annyira meg akart felelni az Evitát rendező Alan Parkernek. A forgatás idején Budapest főpolgármestere fogadást is adott a két sztár, Madonna és Antonio Banderas tiszteletére.

Ezt tükrözi, hogy a Raleigh Studios, az egyik legnagyobb független filmstúdió az Egyesült Államokban áprilisban nyitotta meg Budapest határában új, 75 millió dollárból felépült, 16 hektáros filmes komplexumát. Ott forgatták a jövő évben forgalomba kerülő Monte-Carlo című film Monacóban játszódó jeleneteit.

Denise Di Novi társproducer elmondta: több millió dollárt takarít meg azzal, hogy Franciaország helyett elsősorban Magyarországon forgat. ˝A magyar filmesek ugyanolyan tapasztaltak, mint a hollywoodiak, de itt sokkal olcsóbb forgatni˝ – mondta, megjegyezve, hogy 17 éve egyetlen filmet sem készített Los Angelesben.

A lap rámutatott arra, hogy a filmgyártás akkor kezdte fokozatosan elhagyni Hollywoodot, amikor az 1980-as években megjelentek a külső stúdiók Utah és Texas államban, sőt, Tunéziában. Ezek a dél-kaliforniaiakkal vetélkedő helyszíneket kínáltak, csak lényegesen olcsóbban. Azóta több más város, köztük Toronto és Prága is filmes városként hirdeti magát.

Legutóbb Robert Pattinson világsztár forgatott Budapesten a Bel Ami című filmben.
Legutóbb Robert Pattinson világsztár forgatott Budapesten a Bel Ami című filmben.

A kommunizmus 20 évvel ezelőtti összeomlása után Kelet-Közép-Európában több város is szeretett volna Hollywood szegényebb, de gazdaságosabb testvérévé válni. Ez a törekvés felerősödött a globális pénzügyi válság nyomán, újabb bevételi forrásokat kerestek.

A magyarországi filmgyártás minden gazdasági előnye ellenére a filmeseknek van mire panaszkodniuk: időnként kiábrándító a bürokrácia és több esetben a lakosság homogén jellege is hátrány. A soketnikumú környezet megteremtése nehézségeket okoz, a kizárólag fehér népességű országban csak többletkiadással lehet például készíteni egy afroamerikaiakról szóló gettófilmet, a feketéket szinte importálni kell a forgatáshoz. Néhány producer egyre jobban aggódik az adó-visszatérítés miatt is, mivel a gazdasági válság nyomán veszteségessé vált magyar cégek nem tudják megfinanszírozni a külföldi produkciókat.Budapest Münchenné változott Steven  Spielberg München című 2005-ös mozijában. A magyarországi felvételek hat hétig tartottak a város több nevezetes pontján, valamint a Pannónia filmstúdióhoz tartozó épületekben kialakított belső helyszíneken. A magyar főváros egyébként nem meglepő módon egyszerre lett a filmben Párizs, München és Róma alakítója is, így a hajdani budapesti arculatot nem láttuk viszont.

Beau Flynn, a Rítus című film producere ugyancsak a problémák között említette, hogy Magyarország viszonylag tapasztalatlan a nemzetközi produkciók fogadásában, így 16 hetet töltött a helyszínek kiválasztásával és a filmes gárda felmérésével, Los Angelesben ez nem igényelt volna többet 12 hétnél. Hangsúlyozta viszont, hogy ezt messzemenően ellensúlyozzák Budapest előnyei, például az, hogy anélkül tudnak különböző helyszíneken forgatni, hogy lerohannák őket a turisták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége szakadt az optimista hangulatnak a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsdén az előző heti optimizmust követően az elmúlt hét első napján korrekcióra… Tovább olvasom