Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Európa új Hollywoodja lehet Budapest

A The New York Times közelmúltbeli cikke után a Time magazin is azzal a hasonlattal élt, hogy Európa új Hollywoodja lehet Budapest.
"Virágzik a filmüzlet Budapesten" - idézte a hetilap Amy Horkay-Szabadost, a Stern filmstúdió és médiaközpont produkciós igazgatóját. "Budapest most felkapott" - fogalmazott.

Olyannyira, hogy a magyar fővárosban áprilisban nyitotta meg kapuit a hollywoodi központú Raleigh Studios 76 millió dolláros stúdiókomplexuma, amely méretében és fejlettségében a Korda filmstúdióval vetekszik. A komplexumban most forgatják a Rítus című, Rómában játszódó horrorfilmet Anthony Hopkinsszal a főszerepben.

S bár Budapesten régebben is forgattak ilyen produkciókat - köztük a Vörös zsaru (1988) jeleneteit Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben, az Evita (1996) vagy Steven Spielberg München című filmjének (2005) néhány részét - a magyar fővárost Kelet-Európában éveken át beárnyékolta Prága mint filmes helyszín. A cseh fővárosban korábban több nagy költségvetésű filmet vettek fel.

Budapest szerencséje a filmeket érintő 2004-es adótörvénnyel változott meg. Azóta egyre több külföldi filmet gyártanak magyar földön, és ez a tendencia a pénzügyi válság idején sem fordult meg; 2008-ban 47, 2009-ben 52 külföldi produkció készült Magyarországon. Csehországban a külföldi filmgyártás 2002 és 2010 között ezzel szemben több mint felére esett vissza.

A Time magazin által megszólaltatott szakértők szerint a külföldi filmeket támogató hatékony adórendszer mellett Hollywood számára vonzó az alacsony bérköltség, valamint a város kaméleonszerű építészete. Budapestet Párizsnak, Londonnak, Rómának, Berlinnek, sőt, időnként még New Yorknak is el lehet adni. A forint közelmúltbeli romlása pedig még vonzóbbá tette a külföldi filmesek számára Magyarországot.

A The New York Times július elején arról cikkezett, hogy Budapest sokarcú város a filmezéshez, igazán azonban a pénzügyi előnyök teszik a magyar fővárost Duna menti Hollywooddá. Több tucatnyi külföldi filmes és televíziós produkció Budapestet választja az európai forgatás helyszínéül Prágával, Párizzsal, Londonnal vagy Szófiával szemben. A külföldi produkcióknak biztosított 20 százalékos adó-visszatérítés, a gyenge magyar valuta és az olcsó munkaerő a vonzó - állapította meg a rangos lap.

Olvasóink írták

 • 7. alex007fl 2010. július 20. 10:09
  „http://munkahelyiterror.blog.hu/2010/07/20/a_helota_a_hitel_es_a_hitel”
 • 6. Tvmedve 2010. július 19. 21:01
  „Adókedvezmény nélkül sajnos nm jönnének. a magyar vállalkozások végletekig menő kizsákmányolása persze probléma, de ez már más téma”
 • 5. alex007fl 2010. július 19. 16:02
  „Persze, annak azért Én is örülök, hogy valami történik az országban, "jönnek a külföldi befektetők", csak egyszerűen nem értem, hogy nekik miért nem kell itt adót fizetniük, ha meg valaki itthon próbál meg vállakozni az utolsó fillérét is el akarják szedni. Az Euro-t meg az istenért sem akarják bevezetni, mert akkor már a bankoknak se lehet annyit nyúlni. A magyar fizetésekkel meg ne röhögtesenek....”
 • 4. Tvmedve 2010. július 19. 13:46
  „Hát ha azt is vennék mondjuk alapul, hogy nem fizetnek adót, és közvetlenül nem hoznak állami bevételt, itlétük alatt mégis biztosítanak néhányszáz munkahelyet, és fogyasztásuk is nyilván van. Akkor meg már rosszul nem jártunk”
 • 3. deszkás 2010. július 19. 13:30
  „TV MEDVE! Gondold át még egyszer. Szerintem Alex közelebbjár az igazsághoz!”
 • 2. Tvmedve 2010. július 19. 12:31
  „1. alex007fl 2010.07.19. 12:11
  Ingyen senkii se dolgozik, ha ittt filmet csinálnak azzal rosszul nem tudunk járni, legroszabb esetben is 0-n lennénk”
 • 1. alex007fl 2010. július 19. 12:11
  „"A külföldi produkcióknak biztosított 20 százalékos adó-visszatérítés, a gyenge magyar valuta és az olcsó munkaerő a vonzó", tehát adót nem fizetnek, a forintunk a béka se**e alatt van, az emberek meg ingyen dolgoznak, pornófilmet is nyugotdan forgathatnak, mert a csajok meg gyönyörűek. Gratula”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállítaná a szaktárca a Volánbusz közbeszerzését

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volánbusz Zrt. autóbusz-beszerzési tenderének leállítását… Tovább olvasom