Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Európa zöld fővárosát keresik

A díjat a környezetbarát városi életmód kialakításában élen járó városok kaphatják meg.
Október 15-ig lehet pályázni az Európa Zöld Fővárosa 2015 címre, a díjat a környezetbarát városi életmód kialakításában élen járó városok kaphatják meg - tájékoztatott az Európai Bizottság magyarországi képviselete pénteken.

A közlemény szerint pályázhat bármely, 200 ezer főt meghaladó lakossággal rendelkező európai város az uniós tagállamokból, a csatlakozó és a tagjelölt országokból, valamint az Európai Gazdasági Térség országokból. Ahol nincs 200 ezer főnél népesebb város, a legnagyobb település indulhat.

A pályázatok elbírálásánál 12 mutatót vesznek figyelembe, egyebek mellett a helyi hozzájárulást a globális éghajlatváltozás mérsékléséhez, a fenntartható közlekedést, a városi zöld területeket, a levegőminőséget, a zajvédelmet, a hulladékkezelést, a szennyvíztisztítást, a fenntartható foglalkoztatást és az energiahatékonyságot.

A díj odaítéléséről döntő nemzetközi bírálóbizottságot egy, a különböző környezetvédelmi területeket képviselő elismert szakértőkből álló testület támogatja. A győztest 2013 júniusában hirdetik ki.

A közlemény szerint eddig - 2010 és 2013 között - négy város, Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz és Nantes nyerte el a címet.

2014 zöld fővárosát június 29-én hirdetik ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi a Fidesz

A szabályozási összhang megteremtésével és jogtechnikai pontosításokkal indokolja a nemzeti… Tovább olvasom