Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Európában is a férfiak az egyenlőbbek

A nők Európa-szerte még mindig nehezen tudják összeegyeztetni munkájukat az otthoni teendőkkel, és emiatt nagyon sokan személyes karrierjük feladására kényszerülnek.
Az Európai Bizottság frissen közzétett jelentése szerint a nők foglalkoztatottsági aránya 55,7 százalék, 15 százalékponttal kisebb, mint a férfiak hasonló mutatója.

A dolgozó nők nagy része - 40 százaléka - az oktatásban, az egészségügyben vagy közigazgatásban tevékenykedik, ugyanezek területen a férfi munkavállalók kevesebb mint 20 százaléka dolgozik. A nők 32 százaléka részidős munkát végez, férfiak esetében ez az arány alig valamivel több mint 7 százalék.

A nők 15 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, részben azért, mert rosszabbul fizetett munkát végeznek. Nagyon kevés nő tölt be csúcsvezetői pozíciót: a menedzsereknek csupán 32 százaléka nő, az EU-beli nagyvállalatok vezető testületeiben pedig mindössze 10 százalék az arányuk. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy az elmúlt öt évben létrejött állások 75 százalékát nők töltik be.

Vladimír Spidla foglalkoztatási EU-biztos a jelentés közzététele alkalmából ismét sürgette az illetékeseket, hogy tegyenek többet a nemi egyenlőtlenség felszámolásáért. Megítélése szerint ez nem csupán erkölcsi vagy jogi kérdés, hanem fontos feltétele a lisszaboni gazdasági célok elérésének is.

A munkahely és a magánélet közötti viszony rendezetlenségének demográfiai hatása is van: a nők kevesebb gyermeket szülnek, ami ugyancsak érinti az EU gazdaságát. A jelentés szerint jobb gyermekgondozási rendszerrel vagy a rugalmas munkaviszony feltételeinek javításával lehetne elérni a kívánt változást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogsegély

Győr. Az MSZP Győr és környéke Szervezete holnap 17 órától ingyenes jogi tanácsadás tart a Herman… Tovább olvasom