Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Európában ketyeg a ''nyugdíjbomba''

Az EU-országoknak középtávon rendbe kell hozniuk az államháztartásukat, hogy „hatástalanítani lehessen a nyugdíjrendszerekben lévő időzített bombát, amelyet a lakosság elöregedése élesít" – figyelmeztetett az Európai Bizottság.
Az EU közfinanszírozási helyzetének jövőjéről készült tanulmányban a bizottság úgy véli, hogy a közadósság a GDP 200 százalékát is elérheti 2050-re, ha a kormányok nem vezetnek be sürgősen reformokat. Középtávú államháztartási kiegyensúlyozás esetén is a GDP 80 százalékára nőhet a közadósság az EU átlagában 2050- re a jelenlegi 63 százalékról.

„Ha a tagállamok többsége nem tesz valami komolyat a nyugdíj időzített bombájának hatástalanítására, akkor az gyermekeink és unokáink kezében fog felrobbanni, a teher elviselhetetlen lesz" – kommentálta a jelentést az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia.

A növekvő teher okozói között említette a bizottság, hogy csökken a születések száma, a második világháború utáni demográfiai robbanás nemzedéke nyugdíjba megy, miközben emelkedik a várható élettartam. „Ezt a problémát az államháztartási deficitek és a közadósság csökkentésével, a nyugdíj-, az egészségbiztosítási és a általában a hosszú távú gondoskodási rendszerek tovább reformjával kell kezelni" – mondta a pénzügyi biztos.

Jelenleg az EU-ban átlagosan egy 65 év fölötti lakos jut négy munkaképes korú lakosra. Ha a jelenlegi irányzat nem változik, 2050-ben egy a kettőhöz arányra fog rosszabbodni a helyzet.

A bizottság szerint Csehország, Ciprus, Görögország, Magyarország, Portugália és Szlovénia hosszú távú kockázatú ország a közfinanszírozás helyzetében. Közepes kockázatúnak tartja a bizottság a helyzetet Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Máltán, Szlovákiában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. Alacsony kockázatúnak – vagyis olyan országnak, ahol a többieknél már többet tettek az öregedés hatásainak ellensúlyozásáért, vagy a hiány és a közadósság alacsony – véli a bizottság Ausztriát, Dániát, Észtországot, Finnországot, Lettországot, Litvániát, Hollandiát, Lengyelországot és Svédországot.

A brüsszeli bizottság szerint az EU-tagországok „képesek szembenézni a csökkenő munkaerő és az elöregedő lakosság jelentette kihívással. A siker kulcsa a demográfiai megújulás elősegítése – az emberek segítése abban, hogy jobban egyensúlyozhassanak a munka, a család és a magánélet között, és így több gyermeket vállalhassanak –, a több munkahely és hosszabb aktív életszakasz, az idősek munkalehetőségeinek javítása, a nagyobb termelékenység, a bevándorlók integrálása és a fenntartható közfinanszírozási helyzet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talmácsi nyolcadik lett Portugáliában

Talmácsi Gábor a nyolcadik helyen végzett a 125 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság… Tovább olvasom