Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Európai Bizottság: csatlakozhat Románia és Bulgária

Újabb két taggal bővülhet az Európai Unió 2007. január elsejétől az Európai Unió - döntött az Európai Bizottság, amely ugyanakkor kemény feltételeket szabott Romániának és Bulgáriának.
A jelentés értelmében Románia és Bulgária a belépés után is szigorú ellenőrzés alatt marad, különösen három területen: az igazságügyi rendszer átalakításában, az európai támogatások kezelésében, kifizetésében és az élelmiszerbiztonság terén.

Védzáradékokat azonban csak akkor léptetnek életbe a két ország ellen, ha azok nem teljesítik a vállalt átalakításokat: ezzel a megoldással Brüsszel el akarja kerülni Bulgária, illetve Románia "megszégyenítését", miközben biztosítja, hogy a reformok folytatódjanak.

Ami az igazságszolgáltatást illeti, a jelentés szerint további előrelépés szükséges a reformokban, illetve a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben. Az EU-bizottság a csatlakozási szerődés alapján egy külön mechanizmust hoz létre, hogy a belépés után is ellenőrizze az előrehaladást ezeken a területeken, s egyben segítse a román, bolgár erőfeszítéseket.

Mindkét országnak rendszeresen be kell majd majd számolni az elért eredményekről: az első ilyen jelentést 2007 március 31-ig kell benyújtaniuk. S a dokumentum szerint ha az EU az előrehaladást nem megfelelőnek értékeli, akkor a brüsszeli bizottság alkalmazni fogja a csatlakozási szerződésben foglalt védzáradékokat: így például lehetségessé válhat, hogy a jelenlegi tagállamok számára ne legyen kötelező a román, bolgár bírósági ítéletek, illetve a két ország által kibocsátott európai letartóztatási parancsok elismerése.

A másik ilyen, különösen szigorúan figyelt terület a mezőgazdasági alapok felhasználása lesz. A jelentés szerint az EU által biztosított mezőgazdasági támogatások nagyon komoly arányt jelentenek a bolgár és a román agrárkiadásokban, s ezen támogatási rendszer megfelelő működtetése a legnagyobb jelentőséggel bír.

Így azután a jelentés úgy fogalmaz: szükség van olyan mechanizmusra, amely megadja a lehetőséget az EU által biztosított mezőgazdasági támogatások megfelelő felhasználására vonatkozó "jövőbeni döntésekre." Az EU szerint meg kell akadályozni a belépés utáni első évek esetleges jogtalan kifizetéseit, s fel kell készülni annak kivédésére, hogy esetleg komoly problémák keletkezhetnek a mezőgazdasági belső piac működésében. A mechanizmus részleteiről maga a jelentés csak annyit közöl, hogy elegendő időt adnak a két országnak az EU-pénzek megfelelő működtetéséhez szükséges munkák elvégzésére, s ha ezt időben megteszik, akkor az EU nem fog lépéseket hozni a két ország ellen.

(Bizottsági források szerint e lépések lényege az alapok egy részének visszatartása lenne.) Végül a dokumentum külön alfejezetben foglalkozik az élelmiszerbiztonság kérdésével. Rámutat, hogy jelenleg mind Romániából, mind Bulgáriából tilos élő disznók, valamint disznóhús behozatala az EU területére a két országban kimutatott sertéspestis miatt. Ezt a tilalmat a belépés után is fenn fogják tartani, s az ehhez szükséges intézkedések a csatlakozással egyidejűleg életbe lépnek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan, de nem elegen

A megyei szabadidősport-szövetség 12. alkalommal rendezte meg az elmúlt hétvégén a tényői Sokorói… Tovább olvasom