Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Európai Polgári Kezdeményezés a nagyobb beleszólásért

Nagyobb beleszólást adna az uniós állampolgároknak az a kezdeményezés, amelyet csütörtökön indítottak útjára Brüsszelben. Az Európai Polgári Kezdeményezés értelmében, ha valamely témában összegyűlik egymillió aláírás, akkor a Bizottságnak javaslatot kell tennie a közösségi jogszabályok megváltoztatására.
Európai Polgári Kezdeményezés - ezt a nevet viseli az a program, amelyet csütörtökön indítottak útnak. Brüsszelben több európai parlamenti képviselő is támogatja az ötletet, amelynek lényege: ha összegyűlik egy-egy témában egymillió aláírás, akkor az Európai Bizottság tegyen javaslatot az uniós jogszabály megváltoztatására.

A kezdeményezők ezzel azt szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az uniós polgároknak a közösségi ügyekbe. Azt mondják: mivel az EU egyre inkább befolyásolja az emberek mindennapjait, így elvárható, hogy az érintettek újabb csatornákon mondhassák el véleményüket, aggodalmaikat a döntéshozóknak.

A kezdeményezés kitalálói most először ahhoz gyűjtik az aláírásokat, hogy az unió egyáltalán elismerje azt. A szimpatizánsok támogatására minden tagállamból számítanak, és interneten is alá lehet írni az ívet.

A nyilatkozat több uniós nyelven is megtalálható, például angolul, lettül, lengyelül, németül, magyarul, még nem uniós nyelvek is szerepelnek a listán, mint amilyen a bolgár és a román, sőt: egy műnyelven, az eszperantón is megtalálható. Viszont a nyilatkozat máltai és ír változata egyelőre nem szerepel a kezdeményezés honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosak az Audi szempontjai?

Tovább olvasom