Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Európai vasúton háromszázas tempó

Győr semmiképpen sem akar kimaradni az európai gyorsvasúti rendszerből – ezt Strasbourgban egy nemzetközi konferencián jelentette be Eredics Imre alpolgármester. Az új nyomvonal, állomással az autópályán kívül, Ménfőcsanak és Gyirmót között lehetne.
A francia, német, osztrák és szlovák közlekedési miniszterek nemrégiben írták alá azt a nyilatkozatot, miszerint 2007–13 között Párizstól Pozsonyig megvalósul a nagy sebességű (300 kilométer óránként) vasúti összeköttetés. A projekt igazából Budapestig tart, ám a Bécs–Budapest közti vasút most folyó átépítése „csak” a 160 kilométeres óránkénti sebességet teszi lehetővé. A háromszázas tempóhoz az osztrák és a magyar főváros között új nyomvonal kell.

Nem felejtették ki

Győr azonban semmiképpen sem szeretne kimaradni ebből az igen nagy jelentőségű fejlesztésből. Ebbéli szándékát a projektben részt vevők is komolyan veszik, ezért kapott meghívást Strasbourgba megyeszékhelyünk is. Győrt Eredics Imre polgármester képviselte, és ismertette – angolul – a város szándékait a nemzetközi konferencia résztvevőivel.

Párizsból indul

A nagy sebességű vasút Franciaországban már épül, s a németek is nagyon igyekeznek. A hálózat főbb megállói: Párizs, Strasbourg, Stuttgart, München, Bécs, illetve Pozsony. Megjegyezzük, Bécs és Pozsony között egyre intenzívebb a kapcsolat közlekedési téren is. A két főváros között közvetlen hajójáratok vannak, s közvetlen vasútvonallal kötik össze a pozsonyi és schwechati „alternatív” repülőtereket...
Az említettnél sokkal több állomása nem is lesz, a nagy sebesség miatt nem is lehet az új vasútvonalnak. Bécs és Budapest között is csak egy helyen, Győrben állhatnának meg a „szupervonatok”, megyeszékhelyünk önálló állomással rendelkezhet. Ennek jelentőségét nyilvánvalóan nem kell külön ecsetelni. A város „területileg” felkészült. Az új nyomvonal az

autópályán kívül, a Ménfőcsanak–Gyirmót közti sávon húzódhatna (maradna a régi is). A strasbourgi konferencián részt vett Eredics Imre a tegnapi városházi sajtótájékoztatón elmondta még: a németek is szorgalmazzák a projektben a magyarországi fejlesztést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De Rossi bocsánatot kért

Az olasz labdarúgó-válogatott középpályása az Egyesült Államok elleni találkozón a kiállítás sorsára… Tovább olvasom