Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Eurós változások Ausztriában

Július 1 – jével újabb határidők érkeztek el az eurótérségben, miközben a fogyasztók még mindig nem tudták igazán megszokni az új pénznemet.
Az egész térségben érvénybe lép, hogy a bankautomatáknál történő külföldi pénzfelvétel nem kerülhet többe, mint a kártyát kiadó országban, s Ausztriában július 1-jétől megszűnik a névtelen takarékbetétkönyvek lehetősége, továbbá ettől az időponttól kezdve nem használhatók a schillingben feltüntetett értékű bélyegek.
Ami a névtelen – jeligés – takarékbetétkönyveket illeti, Ausztria a legutolsó pillanatban törölte el ezt a lehetőséget az OECD pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó FATF szervezetének többszöri figyelmeztetése és feketelistával való fenyegetése nyomán. A téma Ausztriában különösen érzékenynek számított, mert nagyon sokan a lakosság létszámát messze meghaladó számú jeligés betétkönyvekben tartották többnyire kisebb összegű megtakarításukat. Az osztrák kormány mintegy fájdalomdíjként legutóbbi ülésén úgy rendelkezett, hogy év végéig adómentes marad a betétkönyvek ajándékozása.
Bár január 1. óta már csak euró-

bélyegeket árusítanak, a régi pénznemekben feltüntetett értékű bélyegek csak július 1-jével vesztik érvényüket. Annak sem kell azonban aggódnia, akinél nagyobb tétel maradt a régi bélyegekből: Bécsben külön hivatalt rendeztek be arra, hogy ezeket visszavegye. Ide a bélyegeket postán is be lehet küldeni, a feldolgozás több hétig tart és 10 euróba kerül év végéig, attól kezdve legalább 12 eurót, vagy a bélyegek értékének 10 százalékát kell fizetni. A bankjegyek és pénzérmék az egész eurótérségben érvényesek, az euróbélyegek azonban csakis a kibocsátó országban használhatók fel.
A fogyasztáskutatók szerint az osztrákok a kezdeti remények ellenére még mindig nem szokták meg az eurót és nem érzékelik jól az új árakat. A mindennapos, csekély árú cikkeknél valamennyire érzik már az árat, de minél értékesebb cikkről van szó, annál kevésbé ismerik azokat: az autók áráról nagyobb mértékben térnek el a vélemények, mint például a televíziók áráról. Bár az egyszerű fogyasztó úgy érzi, hogy minden megdrágult az euró bevezetésével, a szakértők ezt statisztikákra hivatkozva cáfolják, s úgy vélik, csak a vendéglátóipar drágult érzékelhetően.

Az Osztrák Nemzeti Bank egyébként különösen elégedett a schillingbankjegyek és -érmék visszaáramlásával: az euró bevezetése előtt forgalomban lévő 200 milliárd schillingből 13 milliárd maradt a lakosságnál: a bankjegyekből 97, de az érmékből csak 50 százalék érkezett vissza.
Mivel már jó ideje alig csordogál vissza a régi pénz, az Osztrák Nemzeti Bank ezt a folyamatot úgy próbálja felgyorsítani, hogy kékre festett, sárga csillagokkal díszített euróbuszt küld végig Ausztrián, hogy a lehető legtöbben lakhelyükön válthassák be utolsó megmaradt schillingjeiket.
Rossz hír, hogy a pénzhamisítók lassan megszokják az eurót: az egész eurótérségben májusig 18.500, ebből Ausztriában 1000 darab hamis euróbankjegyet találtak már. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A férfiak takarékosabbak, mint a nők

Megtakarított pénzzel a felnõtt lakosság 43 százaléka rendelkezik, többségük fõként… Tovább olvasom