Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Év eleje óta több mint félezer alkotmányjogi panasz érkezett

Az első negyedévben több mintfélezer (601) alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz.
Az első negyedévben összesen 601 alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab), ebből 333 volt olyan beadvány, amelyben a korábban normakontrollt kérők a törvény erejénél fogva megszűnt ügyüket személyes érintettségre hivatkozva kívánták folytatni, s a panasz benyújtására január elsejétől három hónap állt rendelkezésükre - közölte a testület főtitkára csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Bitskey Botond tájékoztatása szerint többen kezdeményezték a magán-nyugdíjpénztári törvény megsemmisítését, mások a bírói nyugdíjkorhatárral kapcsolatos szabályozást támadták, míg nagy energetikai cégek a távhő árszabályozását részletező jogszabály alkotmányosságát vitatták. A beérkezett indítványok feldolgozása folyamatban van. Ugyanakkor a múlt év végi jogszabályi változások folytán 1055 ügy szűnt meg az Ab-n, 37 ügyet pedig végzéssel áttettek a Kúriára.

A folyamatban lévő ügyekről szólva a főtitkár közölte: 2011. december 31-én összesen tizenhét ombudsmani indítványt tartottak nyilván, közülük hatot az adatvédelmi biztos, ötöt-ötöt az általános ombudsman és a jövő nemzedékek szószólója, egyet a kisebbségi biztos jegyzett. Január 1-je óta az egyetlen ombudsman, az alapvető jogok biztosa három, utólagos normakontrollra irányuló indítvánnyal fordult az Ab-hez: az első az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, a második a jogi segítségnyújtásról szóló törvény egyik rendelkezését, a harmadik pedig a hallgatói szerződésekkel összefüggő szabályozást kérdőjelezte meg.

A további indítványokról szólva Bitskey Botond elmondta, hogy az év első három hónapjában 19 bíró fordult az Ab-hoz, így jelenleg összesen 107 bírói kezdeményezés van az alkotmánybíráknál. Emellett két alkotmányértelmezési indítvány van a testület előtt: a kormány nevében a közigazgatási és igazságügy-miniszter azt kérte a testülettől, hogy részletesen értelmezze azt a határozatát, amely alkotmányellenesnek minősítette a médiaszabályozás több pontját. A két határozattervezetet a múlt héten kezdte tárgyalni az Ab teljes ülése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindulhat a légi közlekedés Kolozsvár és Budapest között

A hagyományos Budapest és Kolozsvár közötti repülőjárat beindításához keres partnereket a kolozsvári… Tovább olvasom