Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Évadnyitó a Nemzetiben: 8 bemutató a terv

Évadnyitó társulati ülést tartott Alföldi Róbert igazgató.
A Nemzeti Színházban hivatalosan is megkezdődött a 2011-2012-es évad, a színház nyolc bemutatót tervez.

A színház honlapján olvasható keddi közlés szerint az előző napi évadnyitó társulati ülésen Alföldi Róbert elsőként a POSZT–díjakhoz, majd Sinkó László Budakalász díszpolgára címéhez gratulált.

A főigazgató ezután tájékoztatta a társulatot a Színikritikusok Díjának jelöléseiről.

Az évadnyitó ülésen a főigazgató üdvözölte Nagy Zsoltot, a Nemzeti Színház új művészét és Váncsa Gábort, aki szakmai gyakorlatát tölti a színházban.

Alföldi Róbert elmondta, hogy pénzügyileg nehéz időszak elé néz a színház, ennek ellenére mindenkinek jó munkát és a tavalyihoz hasonlóan sikeres évadot kívánt. A társulati ülést követően megkezdődtek a Szent Johanna és A fösvény próbái, illetve a teátrum szeptember 17-i nyílt napjának szervezése.

A honlapon felhívás olvasható, amelyben a Szent Johanna című készülő előadás második felvonásának egyik jelenetéhez keres a színház százötven-kétszáz 17-55 év közötti önkéntes férfi segítőt, statisztát, akik előadásról előadásra részt vennének a munkában. A darabot szeptember 30-án mutatják be.

A Nemzeti Színház közönsége ősztől George Bernard Shaw Szent Johanna (rendező Alföldi Róbert), Moliére A fösvény (rendező Rába Roland), Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja (rendező Znamenák István), Bródy Sándor A tanítónő (rendező Novák Eszter), Ulrich Hub Náthán gyermekei (rendező Gigor Attila) és William Shakespeare Hamlet (rendező Alföldi Róbert) című darabját láthatja, továbbá egy Andrei Serban-féle Shakespeare-rendezést, illetve John Osborne A Patriot for Me (Ide nekem a hazafival!) című Redl ezredes-feldolgozás különleges, színpad alatti bemutatóját.

A Színikritikusok Díjára az idén a legtöbb, tíz jelölést a Nemzeti Színház művészei és előadásai kapták. Az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című produkció a legjobb új magyar dráma, a legjobb előadás, a legjobb jelmez és a legjobb színházi zene kategóriában is jelölt. Szintén a Mohácsi János által rendezett előadás mellékszereplőjeként kapott jelölést Kulka János. A további díjra jelölt előadások között található a Nemzeti Színház Magyar ünnep, Én vagyok a Te, valamint Jeremiás avagy Isten hidege című darabja is.

A kritikusok az idei évtől életműdíjat is átadnak: elsőként Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház művésze veheti át a kitüntetést.

A Nemzeti Színház Martin Sperr Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabja lett a legjobb előadás a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), ahol a legtöbb díjat szintén a budapesti teátrum művészei vehették át. A szakmai zsűri által legmagasabbra értékelt, Alföldi Róbert által rendezett előadás a közönségzsűri díját is elnyerte. Ebben és a Nemzeti Színház egy másik előadásában, Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János Egyszer élünk...-jében játszott a legjobb férfi epizódszereplő, Hevér Gábor.

Az egyszer élünk...-ben és a budapesti HOPPart Társulat John Kender-Fred Ebb-Bob Fosse Chicago című produkciójában láthatta a közönség a legjobb harminc év alatti színésznőt, Radnay Csillát.

Kovács Mártonnak szintén Az egyszer élünk... és a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla-Darvas Benedek Parasztopera című darabjának zenei átdolgozása hozta meg a legjobb színpadi zenéért járó elismerést, Szabó Kimmel Tamás pedig a Nemzeti Színháznak az idei POSZT-on szereplő harmadik darabjában, Csehov Három nővérjében nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb harminc év alatti színész díját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölt egy villamos Budapesten

Füstölt egy villamos Budapesten a Külső Szilágyi úton kedd este, de az utasok nem sérültek meg -… Tovább olvasom