Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Évadnyitó gyásszal a debreceni Csokonai Színházban

Gyászol Debrecen és a Csokonai Színház: a szerdai évadnyitó társulati ülésre érkezőket égő gyertyák, mécsesek fogadták, a pislákoló lángok Nagy László Zsolt gyászkeretes fotóját világították meg.
A Csokonai Színház népszerű, fiatal színésze egy nappal korábban Szegeden a színpadon halt meg: a harmincéves művésznek megállt a szíve.

Kósa Lajos (Fidesz) polgármester beszédében azt emelte ki, hogy a társulat akkor lehet méltó Nagy László Zsolt emlékéhez, ha "kitesz magáért", és jó évadot csinál.

Mint elhangzott, a Csokonai Színház sok tekintetben ma már az ország egyik vezető színháza, és a város igyekszik olyan feltételeket teremteni, ami mindenben segíti a művészi munkát.

"Nehéz ma társulati ülést tartani, bármit mondani. Három emberünket veszítettük el a nyáron, mindhármuknak megállt a szíve" - kezdte Vidnyánszky Attila színigazgató évadnyitó beszédét. Nagy László Zsolt váratlan, tragikus halálát megelőzően az Szenes Lajos műszaki dolgozó, majd Nagy Imre műhely tárvezető halt meg ezen a nyáron.

Vidnyánszky Attila szerint ez egyfajta jel is lehet, hogy "túlfeszítve létezünk, nagy a teher, amit egymásra pakolunk, talán többet, mint amit el kéne bírnunk". "Imre kapcsán érez az ember felelősséget (...), voltak vitáink, harcaink a jobb produkciókért, ami talán átlépett bizonyos határokat" - jegyezte meg a mély csendbe burkolózó teátrumban a direktor, aki szerint fel kell tenni a kérdést, vajon "megfelelő hangnemben működtetik-e az intézményt, érdemes-e normákat túllépni kicsinyes görcsöktől vezérelten, megmérgezni a levegőt, amit együtt szívunk?".

"Egymásra kell vigyáznunk, senki nem vigyáz ránk. Ha szeretetre méltó figurát kellett volna találni, az Laci volt" - utalt a fiatalon elhunyt színészre a direktor.

Az évadnyitó megrendült résztvevői elénekelték a Szózatot, majd némán távoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint a Jobbik kiírta magát a demokráciából

Az MSZP magyar és európai uniós jogászokkal megvizsgáltatja, hogy a Jobbik elkövette-e a közösség… Tovább olvasom