Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Evások döntés előtt

Az év közbeni adóemelés miatt kétféleképpen lehet megállapítani az eva alapját és az utána fizetendő adót, a választott módszerről a 0643-01/A nyomtatványon kell majd nyilatkozniuk az egyéni vállalkozóknak, a 0643-02/A űrlapon a társas vállalkozásoknak.
Az év közbeni adóemelés miatt kétféleképpen lehet megállapítani az eva alapját és az utána fizetendő adót, a választott módszerről a 0643-01/A nyomtatványon kell majd nyilatkozniuk az egyéni vállalkozóknak, a 0643-02/A űrlapon a társas vállalkozásoknak. Mindkét segédnyomtatványt jövő év február 15-éig a 0643-as nyomtatványon elkészítendő éves evabevallással együtt kell elküldeni az adóhivatalhoz.

Az egyik módszer azt teszi lehetővé, hogy a naptári napok figyelembe vételével állapítsák meg az adókötelezettséget (ekkor a segédnyomtatványokon a nyilatkozatnál az 1-est kell bejelölni). Ebben az esetben a szeptember 30-áig szerzett jövedelem 15 százalékkal, az azt követően kapott bevétel 25 százalékkal adózik. Ha a másikat, az arányosításos módszert választjuk (a segédnyomtatványon ezt 2-essel kell jelölni), év végén az egész éves bevételünk negyede után 25 százalékos adót kell fizetni, a háromnegyede után 15 százalékosat.

Azt, hogy melyik megoldást választja az adózó, december 20-áig kell eldöntenie, ugyanis egy szintén most életbe lépő új szabály értelmében eddig kell teljesítenie az úgynevezett feltöltési kötelezettségét, vagyis kiszámolnia és befizetnie az erre az évre várható eváját, levonva természetesen a negyedévente már befizetett előlegeket. A végleges döntést azonban ráér február 15-éig, a bevallások benyújtásáig meghozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen pontvesztés nélkül

Tovább olvasom