Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Evások: kilépni vagy maradni?

Akik az egyszerűsített vállalkozási adó kulcsának emelése miatt ki szeretnének jelentkezni az eva hatálya alól, ezt szeptember 15-ig tehetik meg. Az evából való évközi kijelentkezésre azért van lehetőség, mert a parlament az eva kulcsát október 1-jével 15 százalékról 25 százalékra emelte.
A kijelentkezésre szeptember 15-ig van mód, október 1-jei hatállyal. A döntést nem árt alaposan megfontolni, mert azok, akik így határoznak, a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát.
A kijelentkezést egyébként szeptember 15-ig vissza is lehet vonni.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint augusztus 14-ig tíz adózó – öt egyéni vállalkozó és öt társas vállalkozás – jelentette be, hogy október 1-jétől már nem az eva szerint kíván adózni, bár a törvényi feltételeknek megfelel.
Az eva hatálya alatt maradók az adókulcs változásának követésére két megoldás közül választhatnak. Az egyik, hogy az első három negyedév bevétele után megfizetik a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot. A másik megoldás, hogy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek. Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen.
Az adókulcs emelése mellett van még egy változás: az evát december 20-ig kell a várható éves adó összegére kiegészíteni.
Az evát azok az egyéni és társas vállalkozók, illetve vállalkozások választhatják, amelyeknek az éves bruttó árbevételük nem éri el a 25 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom