Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Évek óta nem irtják a szúnyogokat a Csallóközben

Az árvíz után csípnek a szúnyogok a Csallóközben is. A legtöbb helyen évek óta nem irtották az élősködőket, s pénzt most sem kapnak az államtól. A szúnyogok 15–20 kilométerre is kirepülnek: a szigetközi oldalra is átfújhatja őket a szél.
Utoljára négy-öt éve volt utoljára szúnyogirtás a Duna menti csallóközi falvakban, mert az önkormányzatoknak nem futja a költséges permetezésre. A sok csapadék és a magas vízállás miatt szúnyoginváziótól lehet tartani. Egy permetezés a településeken huszonötezer koronába (mintegy 170 ezer forintba) kerül. Egykor a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozott a gyérítés, most Szlovákiában sem a természetvédők, sem a kerületi környezetvédelmi hivatalok nem vállalják a permetezést. Az önkormányzatok pedig tehetetlenek – még összefogással sem sikerült megoldást találniuk. Kidobott pénz, ha kocsikkal járják a környéket és szétfújják a permetet – ahogy ezt tették korábban Csilizradványban –, mert csak pár óráig tart és nem is ér el mindenhova. A leghatékonyabb a repülőgépes szúnyogirtás, ez viszont túl költséges – állítják a polgármesterek.
A csallóközi településvezetők úgy vélik: ideális az lenne, ha – a magyarországi partnerekkel együttműködve – a Duna mindkét partján összehangoltan lehetne a szúnyogirtást végezni. A 19 községet tömörítő Csilizközi Önkormányzatok Társulásában már foglalkoztak ezzel a kérdéssel, de megoldást vagy megfelelő pályázati kiírást egyelőre nem találtak.
A szlovákiai települések 2005 januárjától már nem kaphatnak az állami költségvetésből támogatást a szúnyogirtásra. Egy eset képez kivételt: az árvíz utáni szúnyoginvázió elleni védekezés. A szúnyogok akár 15–20 kilométerre is kirepülnek táplálékforrást keresve, így nem csak azon településeknek okoz gondot az irtás, amelyek közvetlen a vízpartok közelében vannak. A védekezés akkor a leghatásosabb – és akkor kell a legkevesebb területet lepermetezni –, ha még a kirajzás előtt, a kelőhelyükön végzik el a vegyszeres kezelést. A jelenlegi árakat figyelembe véve egy hektár terület lepermetezése körülbelül 350 koronába (2300 forintba) kerül adó nélkül, és egy óra alatt 64 hektáron tudják elvégezni az irtást. Szúnyogirtást a szlovák közegészségügyi hivatal rendelhet el, amely azonban eddig nem tartotta szükségesnek a permetezést. A szakhatóság csütörtökön közölte: folyamatosan figyelik a helyzetet, s ha a szúnyogok elszaporodása miatt fertőzésveszély állna fenn, meghozza a kellő óvintézkedéseket. Mindaddig, amíg nem hirdetnek vészhelyzetet, a permetezést az önkormányzatoknak saját költségükre kell megszervezniük. Pozsony egyes peremterületein mintegy 10 millió koronából (körülbelül 70 millió forint) végeznek majd szúnyogirtást. Az árvíz sújtotta települések polgármestereit az illetékes hivatalok már tájékoztatták: egyelőre ne számítsanak segítségre az államtól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom