Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Évente 3-4 kilogramm élelmiszeradalékot eszünk meg

Magyarországon egy átlagos fogyasztó 600 kilogramm élelmiszerrel körülbelül évi 3-4 kilogrammnyi élelmiszer-adalékanyagot is megeszik. Ezek az általában E számmal jelölt adalékok a szakértő szerint többszörösen és rendszeresen bevizsgált anyagok, amelyek önmagukban nem lehetnek mérgezőek.
Az E jelzés mutatja, hogy az adott élelmiszeradalék az Európai Unióban engedélyezett. Az E-k többsége természetes anyag - ilyen a konyhasó, a keményítő vagy az ecet -, a mesterségesek inkább a színezékek és aromák között fordulnak elő.

A színezékek és aromák között is lehetnek természetesek, de vannak mesterséges vagy természetazonos anyagok is - ez utóbbiak a természetes és a mesterséges elegyét jelentik.

Attól, hogy egy adalékanyag mesterséges, még nem káros, és azt sem érdemes számolgatni, hogy az egyes élelmiszerekben mekkora arányban vannak az E-számmal jelzett adalékanyagok - közölte a szakértő. Hozzátette: azokban az élelmiszerekben van a legtöbb adalék - tartósítószer - amelyeket hosszabb ideig lehet eltárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A méhek tudják a megoldást

A méhek jelenthetik a kulcsot az újfajta antibiotikumok kifejlesztéséhez – állapították meg… Tovább olvasom