Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Évi 60 ezer forint lehet a megtakarítás az ÖkoKör programmal

A háztartási kiadások csökkentése mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős, ha a családoknál kevesebb hulladék keletkezik és mérséklik energiafelhasználást.
Évi 60 ezer forint megtakarítást ígér egy négytagú család számára az ősszel folytatódó ÖkoKör program, amelynek keretében csoportos foglalkozásokon vitatják meg a háztartásokban a hulladékképződés és az energiafelhasználás csökkentésének lehetőségeit a résztvevők, és utóbb azokat alkalmazzák is a gyakorlatban - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

A közlemény szerint a háztartási kiadások csökkentése mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős, ha a családoknál kevesebb hulladék keletkezik és mérséklik energiafelhasználást.

Az egyesület 2010-től mostanáig 280 háztartás bevonásával dolgozta ki a nemzetközi szinten legjobb gyakorlatként számon tartott Eco Teams program hazai változatát. A háztartások a program végére átlagosan 20 százalékkal kevesebb élelmiszerhulladékot és 21 százalékkal kevesebb vegyes háztartási hulladékot "termeltek", 13 százalékkal csökkentették áram-, 23 százalékkal földgáz- és 9 százalékkal ivóvíz-felhasználásukat, valamint 15 százalékkal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint korábban.

Az 5-12 tagú ökokörök 2-3 hónapig járnak össze, összesen kilenc alkalommal találkoznak. A folyamat során a résztvevők kézikönyv, valamint társaik segítségével, tapasztalataikat megosztva hat kiemelt témát dolgoznak fel. A fenntartható pénzhasználat, az élelmiszerek, a vegyi anyagok, az energia, a víz és a hulladék témakörökhöz kapcsolódva egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető vállalásokat tesznek - közölte a TVE.

Az ingyenes programba csoportvezetők és csoporttagok jelentkezését is várják. Csoportvezetőnek bárki jelentkezhet, nem kell hozzá előképzettség. Számukra a TVE ingyenes trénerképzést tart, majd részt vehetnek a csoportok szervezésében.

Csoportok alakulhatnak barátokból, szomszédokból, kollégákból. Az egyesület egyéni jelentkezőket is vár, őket megpróbálják összehozni olyanokkal, akik szintén szívesen alakítanának ökokört.

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2012. szeptember 03. 09:30
  „,,Tudatos Vásárlók Egyesülete közhasznú, nonprofit szervezet"

  ,,application/pdf ikontve_kozhasznusagi_beszamolo_2011.pdf

  A csatolmányok letöltéséhez regisztráció szükséges."

  Ezekkel a ,,gittegyletekkel " mindig az a bajom, hogy nem látom a finanszírozást.

  Kiadás, bevétel, alkalmazottak jövedelme, a főnök szolgálati gk. típusa ?

  Hasonló a ,,Kothencz" féle fajvédő gittegylethez.

  Miért nem nyilvános a ,,közhasznu beszámoló" ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fővárosi taxisoknak nem tetszik az új szabályozás

Másfél éve megy a huzavona a főváros és a taxistársaságok, érdekvédelmi szervezetek között az új… Tovább olvasom