Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Évről évre kevesebb pezsgőt isznak a magyarok

Most mintegy 30 millió palack pezsgőt isznak meg a magyarok évente, ez mintegy negyedével kevesebb, mint öt évvel ezelőtt, összességében évente mintegy 225 ezer hektoliter pezsgőt adnak el jelenleg Magyarországon - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
Magyarországon évente 180-200 ezer hektoliter pezsgő készül. Ebből a mennyiségből tavaly valamivel több mint 45 ezer hektolitert vittek ki az országból, elsősorban a skandináv országokba és a balti államokba. A legális behozatal pedig a múlt évben több, mint a 24 ezer hektoliter volt.

A pezsgő szezonális termék, így az emberek elsősorban a nagyobb ünnepek előtt és az év vége felé vásárolnak ebből az italból. Az eladott mennyiség mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el. A magyar pezsgőgyártás árbevételét a szakemberek 12-15 milliárd forintra becsülik.

Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a standard minőséget, a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják. Az ennél jobb minőségű pezsgőket 1.000-1.200 forintért lehet megvenni. A külföldről származó, illetve az úgynevezett tradicionális hazai pezsgőfajták palackját 2.000 forint felett árulják, ám felső árhatár itt lényegében már nincs.

Az év vége felé több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgőgyártóknak.

A szakemberek szerint a magyar pezsgőtermelést oly módon lehetne fellendíteni, hogy az osztrák példát alkalmazva a pezsgő jövedéki adóját nullára csökkentenék. Ennek hatására nyugati szomszédunknál élénkült a pezsgőgyártás. Hozzátették azt is, hogy egy ilyen lépés nem okozna veszteséget az államnak, mivel a kieső jövedelmet a növekvő termelés és az áfából befolyó bevétel pótolná.

Olvasóink írták

  • 1. kiokushyn 2010. december 30. 13:42
    „"..kevesebb pezsgőt..
    -és egyre több töményet”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2007 óta 11,7 százalékkal nőttek a bruttó jövedelmek

A magyar munkavállalók havi jövedelmének átlaga bruttó 218.900 forint volt az idén, ez 11,7… Tovább olvasom