Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

ÉVszakok – 52 történet a természetről

Dr. Alexay Zoltán biológus, természetfotós, lapunk szerzője új könyvet jelentetett meg ÉVszakok címmel.

A több száz káprázatos fotóval illusztrált írás az év minden egyes hetére kínál élvezetes olvasnivalót a legjellemzőbb hazai növényekről, állatokról.

Hogyan jut valakinek az eszébe, hogy minden hétre olvasnivalót kínáljon a természetről? A Kisalföld hétvégi mellékletében 13 évvel ezelőtt Natura címmel féloldalas írások jelentek meg dr. Alexay Zoltán tollából. Másfél év és 83 cikk után a rovat megszűnt. Már ekkor felvetődött a gondolat, hogy érdemes lenne ezekből könyv formájában kiadni egy válogatást. A dolog akkor ennyiben maradt, amíg tavaly ismét fekereste a lap a neves szakembert, a Szigetköz szakértőjét, felkérve egy, a Naturához hasonló rovat házigazdaszerepére. A siker ismét nem maradt el, a régió természetkedvelői örömmel fogadták a napilapban megjelenő rövid írásokat. Ekkor került ismét szóba, hogy kellene egy minden hétre olvasmányt kínáló könyv. A szombathelyi B. K. L. Kiadó támogatta az ötletet, s a napokban meg is jelent az ÉVszakok, a szerző négy, szigetközi könyve után egy merőben új témájú ötödik kiadvány. Az 52 történet az évszakokhoz kapcsolódva mutatja be a növényeket, állatokat, élőhelyeket.

A témaválasztás meglehetősen szubjektív, a szerző elsősorban arról írt, amihez személyes élménye fűződik, így általában a Kisalföld térségében gyakori élőlényekről esik szó.
Dr. Alexay Zoltán és a kiadó szándéka szerint a könyv felkelti a természet iránt az érdeklődést, segíti a körülöttünk látható élővilág megismerését, annak a sok szépségnek a felfedezését, amely mellett sokszor elmegyünk. Segíteni szeretnék a fiatalokat abban, hogy megkedveljék, a környezetüket, remélve, hogy amit megismernek, azt értékelik és védelmezik.

A könyvben olvashatunk a varjúról, a borzról, a tündérrózsáról, a denevérről csakúgy, mint az aranyos bábrablóról, a gilisztaűző varádicsról, az ágas békabuzogányról vagy a veszélyeztetett bangóról. A fotókról rovarportré, a vaddisznócsalád meghitt pillanatai, napozó madarak, és a karnyújtásnyira kínálkozó kisalföldi dzsungel zöldje köszön vissza ránk. A figyelmes szem nem a képeket figyeli, hanem a képekbe olvadva enged a káprázatnak. Olvassa a gyermeki kíváncsiságba feledkezett, laikus természetkedvelő számára is érthető történeteket, melyeket a szerző több évtizedes tapasztalata könnyeddé ihletett. A korábbi századok tudósainak műveiből vett bájos idézetekkel a könyv az irodalmi ismeretterjesztés erdejébe is elkalandozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaténruha az üzletpolitika árnyékában

A Délmagyarország Presztízs Díj-átadó a helyi társasági élet egyik legrangosabb eseményeként, a… Tovább olvasom