Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Évszázadok szavakban, zenében

A csatlakozott falvaknak szánt sajátos üzenetként Bakonyszentlászlón tar- tották a hagyományos magyar kultúra napi ünnepséget. A megyei megemlékezésen idén először adták át a Győr- Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozat kitüntetéseket.
illusztráció
A megjelenteket Frankó Ferenc polgármester köszöntötte, majd rövid leltárt készített azokról a kulturális eseményekről, amelyek az elmúlt években a hangulatos bakonyi falu életét gazdagították. Az ünnepi beszédet Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője mondta. Szólt arról: Győr-Moson-Sopron hálával tartozik Bakonyaljának, hogy az itt élők a csatlakozás mellett döntöttek.

– Megemlékezésünkkel a Himnusz születésnapján a térség kulturális elkötelezettsége előtt is tisztelgünk. Öröm itt látni a gyermekeket, fiatalokat, hiszen az utánunk jövőket gyengéd szóval kell ösztönözni, hogy a magyar szellemi kincs a vérükké váljon – hangsúlyozta a politikus, aki beszédében megemlítette, „nemzeti imánkban drámai tömörséggel tárul elénk a magyar történelem: népünk dicső múltja, életének küzdelmes, sőt, fájdalmas évszázadai". Szólt a népi kultúra jelentőségéről, „amely olyan »tiszta forrás«, amelyből a jelenkor művészete is szüntelenül táplálkozhat". Megemlékezett azokról a „lámpásokról", pedagógusokról, népművelőkről, akik a hétköznapokon rendületlenül szolgálják a magyar kultúrát.
A megemlékezés a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ által szervezett irodalmi műsorral ért véget. A magyar alkotók műveit Bodó Vera és Horváth Ildikó előadóművészek, Salamon Judit versmondó és Szabó László gitárművész tolmácsolták.

A megye szolgálatáért

Az ünnepségen átadták a megye szolgálatáért alapított díj kulturális tagozatának kitüntetését, amelyet Cserjés József jeles pedagógus (pályáját éppen a bakonyszentlászlói iskolában kezdte), dr. Horváth József, a megyei könyvtár új igazgatója, Kücsán József soproni szakmuzeológus, Németh Ildikó soproni főlevéltáros és Siposné Tóvízi Katalin gyógytestnevelő, a „Süss fel Nap" Alapítvány kuratóriumának elnöke vehetett át a közgyűlés alelnökétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborúban tollal és fényképezőgéppel

Ők ketten egy pár, még akkor is, ha két férfiból állnak. Az élet és több háború vihara edzette őket… Tovább olvasom