Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Ezek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés szabályai

Döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet ülése után.
Nagy Anna megerősítette: annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar térni az állami nyugdíjrendszerbe, semmit nem kell tennie, visszalépése automatikus.

Ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni e hozammal. Három lehetősége van: felveheti egy összegben; kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban; illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára - ismertette. A kormányszóvivő megismételte, hogy a reálhozam adómentes.

Ha valaki elfelejt nyilatkozni a reálhozamról - folytatta Nagy Anna -, akkor sem veszíti el az összeget, ebben az esetben ugyanis kap majd egy levelet a magánnyugdíjpénztárától 2011. március 1-31. között, amelyben emlékeztetik arra, hogy rendelkeznie kell a kifizetés sorsáról. Ha továbbra sem nyilatkozik, a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül a magánnyugdíjpénztár kiutalja ezt az összeget az érintett lakcímére.

A szóvivő közölte azt is: annak, aki úgy dönt, hogy marad a magánnyugdíjpénztárban, nyilatkozatot kell tennie 2011. január 31-ig. Ezt bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál is megteheti. Aki ez idő alatt tartósan külföldön tartózkodik, nyilatkozatot a Magyar Köztársaság külképviseletén is tehet majd.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az érintett tag nevét, lakhelyét, társadalombiztosítási azonosító jelét és magánnyugdíjpénztárának a nevét. A nyilatkozatot a nyilatkozattételtől számított öt napon belül el kell küldenie a foglalkoztatójának is.

A nyugdíjfolyósítók a beérkezett nyilatkozatokat legkésőbb 2011. március 1-jéig elküldik a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyeknek 45 napon belül meg kell állapítaniuk azoknak a számát, akik visszalépnek az állami rendszerbe - mondta Nagy Anna.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. pigicsaba 2010. december 17. 10:33
  „Átt kel lépni és indítani egy önkéntes magánnyugdíjt azt s.arni az egészre.”
 • 28. pigicsaba 2010. december 17. 10:31
  „Van arra garancia hogy ha nem Fidesz lesz 4év múlva majd vissza áll a magánnyugdíj.Az a másik kormánynak is pénz ami majd befolyik.Miért változtatná meg????”
 • 27. vimvirepellere 2010. december 16. 19:39
  „23. hozzászólás flexsnake*** 2010.12.16. 15:29

  Normális rendőr meg azonosítót hord, nem dobál vissza kockakövet, nem ártatlanokat ver agyba-főbe, nem használ bevizsgálatlan és engedély nélküli fegyvereket, nem hazudik a Magyar Köztársaság bíróságain, nem úgy viselkedik, mint a csürhe, akinek a megfékezése lett volna a feladata, csak épp az nem sikerült, nem töri félbe ártatlan állampolgárok életét hazug vallomásokkal, nem bántalmaz magatehetetlen megbilincselt embereket, vakokat, vagy olyanokat akinek egyetlen bűne, hogy magyar lobogó van a kezében.

  Ha a nemnormálist le kellene lőni, mint a kutyát, te már rég nem élnél, te hitvány flepnis szarcsimbók. Ez a demokrácia átka.”
 • 26. tintasbarns 2010. december 16. 19:11
  „Aki teheti várja ki a 4 évet és ne lépjen sehova mert új kormánynál más nyugdíjrendszer lesz és az eddigi felhalmozott pénzük elvész ha most átlépnek.”
 • 25. tintasbarns 2010. december 16. 19:07
  „Állami nyugdíjrendszerben évek és az átlagkereset 70%-át fizetik nyugdíjként, ami elég kevés.”
 • 24. vuk 2010. december 16. 16:31
  „Azert annak orulok, hogy nem erre kell elb*nom a magarorszagon toltott idomet.

  En mar elvbol is maradok. Az en penzemet nem kapjak meg. Aki pedig nem mostanaban lesz nyugdijas az feltehetoen nem vesziti el az allamit, mert a kovetkezo kormany (aki szinte biztosan nem a fidesz lesz) rendbehozza (remelhetoeg) ezt a marhasagot.”
 • 23. flexsnake*** 2010. december 16. 15:29
  „18. normáális ember nem veri szét a rendőr arcát és nem gyújt fel épületet, a nemnormálisat meg le kell lőni mint a kutyát.”
 • 22. nádiposzáta 2010. december 16. 15:08
  „Szabályozási hiányosságok a nyugdíjpénztárakban?

  Elsősorban szabályozási hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a magánnyugdíjpénztárak működéséről készített jelentésében. Miközben ugyanis a pénztárakról szóló törvényt 1998 óta több mint harmincszor módosította az Országgyűlés, egyebek közt a tagoknak járó kifizetésekre vonatkozó szabályok sincsenek egyértelműsítve.

  Az Állami Számvevőszék a közelmúlt történéseitől függetlenül kezdte vizsgálni a magánnyugdíjpénztárak működését - hangsúlyozta Domokos László, a szervezet elnöke, aki azt is kiemelte: az állam olyan garanciákat vállalt át a pénztáraktól, illetve a pénztárak működtetésében lévő Garancia Alaptól, amelyek jelentős költségvetési kiadást eredményeztek 2000 és 2009 között.

  ,,2009 végéig 2043 milliárd forint kiadást, egyben államadósság-növekedést okozó döntés van a háttérben. A Garancia Alapban levő tőke 9,7 milliárd forint volt, és 12 ezer fő átlagos összegű egyéni számlakövetelésre biztosított fedezetet, miközben tudjuk, hogy több mint három millió tag van."

  A számvevőszék vizsgálata a 19 pénztár által működtetett Garancia Alapra terjedt ki. Ez az alap, illetve az ott kezelt vagyon biztosítja azt, hogy ha egy pénztár csődbe megy, vagy egy tag kilépésekor vagy más pénztárba történő átlépésekor nem tudja járandóságát fizetni, a pénztártag befizetései ne vesszenek el.

  Zöldréti Attila, az ellenőrzés főcsoportfőnöke a szabályozási hiányosságokat emelte ki.

  ,,Eddig nem tudta megmondani a magánnyugdíjpénztári tag, hogy megközelítőleg mennyi járadékot fog kapni. A pénztári Garancia Alap sem tudta részletszabályok hiányában megmondani, hogy miért kell neki garanciát vállalni, és ebből adódóan az állam sem tudta pontosan, hogy mire kell neki garanciát vállalnia. Javaslatot tettünk arra, hogy az állam vizsgálja fölül a száz százalékos garancia-vállalásának szükségességét. Ennek megfelelően utána gondoskodjon a jogi szabályozás módosításáról. A hiányzó részletszabályokat kormányrendeletben szabályozzák."

  Legutóbb egyébként az állampolgári jogok országgyűlési biztosa adta ki megállapításait a magánnyugdíjpénztárak működéséről, éppen egy hónappal ezelőtt.

  Szabó Máté akkor - a mostani számvevőszéki jelentéshez hasonlóan - a szabályozási problémák és hiányosságok orvoslását javasolta a kormánynak, illetve a nemzetgazdasági miniszternek.”
 • 21. strangerrr 2010. december 16. 13:29
  „A többség már elégedetlen a kormánnyal

  Jelentősen változott a kormány munkájának megítélése és az ország közhangulata a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. A Fidesz támogatottsága is csökkent, de ennél fontosabb változás, hogy másfélszeresére nőtt a Fidesz elutasítottsága, azok aránya pedig, akik szerint rosszul állnak az ország dolgai, negyedével nőtt.

  A tavaszi választások óta először van oka aggodalomra a Fidesznek. A Medián legfrissebb, decemberi közvélemény-kutatásának adatai szerint döbbenetes mértékben, 21 százalékról 32 százalékra nőtt a Fidesz elutasítottsága, vagyis a választópolgárok egyharmada semmi esetre sem szavazna a kormánypártra, ha most vasárnap tartanák a választásokat.

  A választások óta először kerültek kisebbségbe azok, akik elégedettek a kormány munkájával, az egy hónappal ezelőtti 51 százalékról 45 százalékra csökkent az arányuk. Azoknak az aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban, egy hónap alatt 39 százalékról 48 százalékra nőtt.”
 • 20. dondongó 2010. december 16. 13:27
  „"Szinte hihetetlen: magyar útra lép a dél-amerikai ország
  2010. december 16. | 10:23
  Bolívia is azon országok sorába lépett, amelyek államosítják a tőkefedezeti nyugdíjrendszert. A lakosság nagy része ünnepli Evo Morales elnök bejelentését, amely az államosításért cserébe a nyugdíjazás jelentős kiterjesztését ígéri, és csökkentenék a nyugdíjkorhatárt is. A hivatalos állami nyugdíjrendszer 13 éve már egyszer már összeomlott a dél-amerikai országban, ekkor hozták létre a tőkefedezeti rendszert - írja a Financial Times. "portfolio.hu

  Össszenő az, ami összetartozik. A populizmus nagyon hasonló kultúrát mutat, akár jobb (Orbán), akár bal(Morales) színezetű. Éljen Orbán ´Evo Morales´ Viktor! (Minimálbérből, 1 hónapig, csak úgy próbaképpen):-)”
 • 19. frakk 2010. december 16. 11:18
  „Az Mszp csak a termelő munkát nem becsüli. Az elvtársak sosem szerettek dolgozni, ők irányításra születtek, és a más rétegek kihasználására.
  Szegeden a Botka szintén ezért nem nézi semmibe a termelő munkát. 10 év Botka ámokfutás után , lassan rádöbben Szeged lakossága a tényre, hogy a LEGNAGYOBB PROBLÉMA A TERMELŐ MUNKAHELYEK HIÁNYA. A szolgáltatási szektor, és közszféra növelése zsákutca a város számára is, az ország számára is. A adóspirál megöl mindent , mert 10 év nem telhet el büntetlenül. Botka nem kellesz”
 • 18. pigicsaba 2010. december 16. 11:09
  „ezt nem hallottam meg,de normális ember nem ír olyat hogy miért nem engedték a sorüzet.........”
 • 17. flexsnake*** 2010. december 16. 11:05
  „15. több mint anyádnak volt.....”
 • 16. flexsnake*** 2010. december 16. 11:04
  „Amikor 3 különböző portfólióból lehetett választani, mindenkinek nyilatkoznia kellett, melyikben kíván lenni.
  Kockázatos, kiegyensúlyozott és a kockázatmentes. Az első tőzsde, a második 50%tözsde és 50% állampapir, a harmadik csupán állampapir. SOkan basztak nyilatkozni, így eleve a magas kockázatúba kerültek. Én csak nyertem a dolgon, mert vettem a fáradságot hogy végig olvassam. De sokan annyira leszarták az egészet.... na ők buktak rajta. A kormány látta, mekkora bevétel a nyugdíjjárulék, és most megakarja szerezni a saját adósságára és a nemdolgozott védendő C tipusú nyugdíjasok javára.”
 • 15. pigicsaba 2010. december 16. 11:00
  „flexsnake***:körülbelül ennyi eszed is van...........”
 • 14. flexsnake*** 2010. december 16. 11:00
  „a 14hónap befizetései mindenkitől ellopásra kerülnek. Mindenkitől, attól is aki visszalép. A visszalépő viszont egy szabály szerint kapja majd a nyugdíjkiszámítást, vagyis ennyivel nem lesz hátrányban, ugyanúgy szart sem fog érni a befizetése. Aki marad annak mindenét igyekeznek államosítani.
  De 4év múlva sehol nem lesz fidesz, ezt is tessék beleszámolni.
  Egy hónapja már írtam: nincs pénz a mostani nyugdíjasok finanszírozására mert a cigány kisebbség befizetett nyugdíjjáruléka semmi a cigány nyugdíjasok számához képest. Ha orbán nem tudja a cigány önkormányzaton behajtani az összeget, a fehér ember nyugdíját veszi el. Az ilyen védendő fogyasztót állami pénzen el kell tartani, akár más kárára is. A fehér nem számít. Na ezért van az, hogy nem szabad visszalépni. 4 év múlva orbánt és a bandáját is hazazavarják, és reméljük elindulnak a marhavagonok is az útjukra. Ha nem 4év akkor 8 de egész európa fellázadt az ingyenélés ellen!”
 • 13. pigicsaba 2010. december 16. 11:00
  „h65535:ha én csak a családba nézem ezek a magánnyugdíjak és ide veszem az önkéntest is 1millát sikerült bukni itt nálunk családon belül 2emberre.Mi ez ha nem "nyereség"??????”
 • 12. flexsnake*** 2010. december 16. 10:54
  „2. csak a tények:
  egy ember sérült meg, mivel otthon kinyomta a szemét
  gumilövedékkel nem lehet fej vagy láb magasságban lőni mert pattog.
  Hirosimában sem fejmagasságban lőttek, nincs ilyen célzási lehetősé.
  minden csőcselék hazaáruló megérdemelte a sorsát, mélységesen sajnálom, hogy nem engedték a sortüzet, ma egy szebb világ lenne.”
 • 11. butagyerek 2010. december 16. 04:51
  „A kormány biztosra megy. Elő teremti a pénzt a nyugdíjak kifizetéséhez ( + államadósság csökkentéshez)..... kérdés meddig lesz elég? Miért nem nézik át alaposabban hova is tűnt az a tömérdek pénz amit az elmúlt 8 év alatt felvettek ? Miért lehet mindenkinek idő előtt nyugdíjba mennie? Miért veszélyesebb egy rendőri szakma egy busz sofőrével szemben? Ekkora erővel mindenki korengedményes nyugdíjba mehetne mert " veszélyes a munka köre" . A gazdaság belendítéséhez termelői rétegre is szükség lesz! De azok már nyugdíjban vannak. Akkor ki is fog dolgozni ?”
 • 10. h65535 2010. december 15. 23:11
  „5. hozzászólás igazságkereső 2010.12.15. 19:56
  Hát abban kurvára tévedsz, hogy negatív egyenlegértesítőt kaptak csak az emberek...
  Szerencsére sok olyan magánnyugdíj pénztár van, ahol elég rendes hozamok voltak. Csak gy kicsit tájékozódni kellene, mint hülyeségeket beszélni!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulnak az egészségügyi szakmai kollégiumok

Átalakítják az egészségügyi szakmai kollégiumokat, a jelenlegi rendszer kétszintűvé válik - közölte… Tovább olvasom