Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ezer roma nő tanul szakmát az országban EU-támogatással

Ezer roma nő tanul szakmát az országban az EU-finanszírozással megvalósuló Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával.
Ezer roma nő tanul szakmát az országban az EU-finanszírozással megvalósuló Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával. Közülük 18-an, akik dajkaképzettséget szereztek, csütörtökön veszik át bizonyítványukat Békéscsabán.

A projekt keretében az országban az első tanfolyam a Türr István Képző és Kutató Intézet békéscsabai igazgatóságánál fejeződött be. A program 2012. július elsején kezdődött, és 2014. augusztusban fejeződik be.

Az Országos Roma Önkormányzatnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a projekt fő célja, hogy a végzettség megszerzésének lehetővé tételével segítse a roma nők társadalmi felzárkózását és befogadásukat.

A képzés ideje alatt a nők utazási költségtérítést és megélhetési támogatást kapnak. A dajkaképzés három hónapos, az elméleti oktatás gyakorlati képzéssel egészül ki, a hallgatók a lakóhelyük közelében lévő óvodákban dolgoznak. Békés megyében még hatvan roma nő képzésére lesz lehetőség más szakmákban, az előkészületek hamarosan megkezdődnek.

A roma nőknek a projekt időtartama alatt mentorok nyújtanak segítséget a sikeres tanulás és a későbbi elhelyezkedés érdekében. A dajka szakképesítés mellett a nők szociális asszisztens, szociális gondozó, kisgyermekgondozó és -nevelő, ápolási asszisztens, valamint gyermek- és ifjúsági felügyelői képesítést szerezhetnek.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2013. március 27. 14:53
  „bánki moderálva = az egyszerűség kedvéért !

  Remélem, gondolatolvasók vagytok !”
 • 4. bánki 2013. március 27. 14:27
  „<moderálva>”
 • 3. bánki 2013. március 27. 11:47
  „A <moderálva> kivan !”
 • 2. pachakuti 2013. március 26. 20:22
  „2013-03-26. 12:30
  "Nő az esély" - de nem a magyarnak: nem kapott képzést és munkát egy miskolci nő, mert nem cigány
  Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult a Jobbik, amiért egy miskolci lakosnak magyar származása miatt nem tették lehetővé, hogy jelentkezzen a Nő az esély című programra."”
 • 1. _csutak_ 2013. március 26. 19:46
  „HA fogják a kezüket és nem megalázó módon segítik a munkájukat hatalmasat léphet előre a cigányság!
  Mert abban a korban dől el az egész élete aprajának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Hajdúhadházon

Kigyulladt egy családi ház kedden Hajdúhadházon, de lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Tovább olvasom