Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Ezért nem csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját

Matolcsy György úgy véli, a forint erősödésével csökkenhetnek az üzemanyagárak.
Részben az uniós jövedéki adóminimum elérésére vonatkozó kötelezettséggel magyarázza Matolcsy György, hogy miért nem csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját. A nemzetgazdasági miniszter egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a költségvetési hiány GDP-hez mért 3 százalék alatt tartása, továbbá az államadósság csökkentése közvetve okozhatja az üzemanyagárak forintban kifejezett összegének csökkenését.

"Kíván-e bármit tenni az állam az üzemanyag árának csökkentése érdekében?" - kérdezte Oláh Lajos független országgyűlési képviselő a tárcavezetőtől.

Matolcsy György a parlamenti honlapon közzétett válaszában az üzemanyagok jövedéki adóját illetően kitér arra: uniós előírás vonatkozik arra, hogy mekkora az az adóösszeg (minimumadó), amelyet mindenképp el kell, hogy érjen a tagállami adószint. A benzinár jelenlegi viszonylag magas szintje mellett egy — az uniós adóminimum által jelentett korláton belüli — néhány forintos jövedékiadó-csökkentés egyrészt nem jelentene tartós megoldást az üzemanyagárak problémájára, másrészt nem lenne garantálható az adócsökkentés hatásának fogyasztói árakban történő érvényesülése - közölte a miniszter.

Mint írta, érezhető hatása csak egy nagymértékű adócsökkentésnek lenne, erre azonban egyrészt az uniós jövedéki adóminimum elérésére vonatkozó kötelezettség nem biztosít lehetőséget, másrészt az adócsökkentés a költségvetést jelentős jövedéki adóbevételektől fosztaná meg.

Tájékoztatásában kitér arra, hogy a benzin jövedéki adója 2010. január 1., azaz az előző kormány adóemelése óta változatlanul 120 forint literenként, a gázolaj jövedéki adójának 2011. november 1-jével történt - 13 forinttal, literenkénti 110,35 forintra - emelése pedig elsősorban költségvetési okok miatt történt meg.

Megjegyezte: az emelés révén csökkent a benzin és a gázolaj adómértéke közötti különbség, így csökkent azok hátránya, akik benzinüzemű gépjárművel közlekednek. A kormány a gázolaj adómértékének megemelésével párhuzamosan a fuvarozók által használt kereskedelmi gázolajár bevezetésével javította a hazai közúti áru- és személyszállítás versenyképességét, mivel számukra a lehető legalacsonyabb szinten, az uniós adóminimumon tartja a jövedéki adó mértékét - közölte Matolcsy György.

"A Kormány tehát – az uniós jog és a racionalitás szabta keretekre figyelemmel – mindent megtett és meg is tesz az üzemanyagárak lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében" - összegzett Matolcsy György.

Rögzítette: bár a kormány nem képes direkt eszközökkel befolyásolni a forint árfolyamát, meggyőződése, hogy a költségvetési hiány GDP-hez mért 3 százalék alatt tartása, továbbá az államadósság csökkentése erősödő forintárfolyamhoz vezet, s közvetve okozhatja az üzemanyagárak forintban kifejezett összegének csökkenését.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. sandorhaz 2012. február 27. 17:31
  „Tisztelt Matolcsy úr, az állam adóság csökkentése érdekében ha a jövedékiadót nem is, de az Önök fizetését, 25%-al javaslom csökkenteni! A maradék akkor is kirívóan magas lesz.
  A pártok támogatását ( ami ugye közpénzből történik) minimum 50%- al csökkenteni, mindaddig amíg az állam adóság fenn áll!
  Mert ugye az állam adóság növekedését a mindenkor hatalmon levő pártok hozták létre, és a politikusok meggondolatlan nyilatkozataik. Az elszámoltatás része legyen az is, hogy kinek-kinek a nyilatkozatával okozott pénzromlás külömbözetét fizessék be az állam adósságot csökkentő kasszába ! Mivel Önök közül még senki egy forintot sem fizetett be !”
 • 25. fn 2012. február 23. 13:34
  „bla-bla-bla”
 • 24. rettegettivan 2012. február 23. 12:33
  „Jó lenne egyből 4-et csinálni belőle!!!”
 • 23. qrumpli 2012. február 23. 11:59
  „Ez a matolcsi baromi okos ember
  Kár hogy csak 1 van belőle.”
 • 22. gondolom 2012. február 23. 11:23
  „Hogy verték a nyálukat amikor a szocik nem csökkentették a benzin adóját,mi van most más a helyzet,akkor most ki verte át a szavazókat? Vagy ez más,hogy Orbán vezeti (bóvlissan) az országot?”
 • 21. zoolii 2012. február 23. 10:20
  „Ellenzékben mekkora volt a pofájuk, hogy a kormány csökkentse az üzemanyagok áfáját! Most meg nemhogy csökkentették, hanem a plafonig emelték. Hát így kell nekik hinni! Így palizták be azt a szerencsétlen 2/3-ot.”
 • 20. Mathiasking 2012. február 23. 09:31
  „Bezzeg a parlamentben ülnek azok a politikusok akik az olajszőkítés jövedéki adójából lettek gazdagok. :-)”
 • 19. nanemaaa 2012. február 23. 09:21
  „És Matolcsy elérte a célját!
  Mindenki azon rágódik, hogyan is kellene kilépni, vagy legalább is egy-egy újabb kokit adni az EU-nak. Miközben senki nem veszi észre, hogy a "tisztelt" miniszter úr már megint hazudott egy orbitálisat. Milyen jó is, hogy az egyedüli EU-s szintű adónemet ki tudta emelni a történetből. Arról azonban nagy a csend, hogy nem ettől a 120 Ft-tól olyan magas a benzin ára, hanem a többi ráaggatott egyéb adótól. A környező országokban mindenhol lényegesen alacsonyabb a benzin ára, pedig ők is EU-sak. Igaz, a fizetések pedig nálunk a legalacsonyabbak. Egy jó statisztikus a kettő alapján simán kihozza, hogy a kiadások és bevételek átlagolása után a mi béreink is elérik az EU-s átlagot. Mi meg szépen bevennénk. Bevennénk?”
 • 18. spiler 2012. február 23. 08:19
  „maszop hatalma alatt AKKOr MIÉRT VOLT PROBLÉMA A MAGAS ÁFA hiszen akkor is ez volt a szabály.....vagy csak szerepelni akartak????
  nem tudom elfogadni ezt a választ
  SZAVAZZUNK ki fogadja el?érdekes van amit betartunk van amit nem az unió előírásaiból
  szavazatom...1 nem fogadon el a válasz
  4”
 • 17. jancsika 2012. február 22. 21:14
  „Kis méretű vállalkozás tulajdonosaként elmondom, hogy : igen, én is szeretnék emelni az alkalmazottaim fizetésein. Könnyű ezzel dobálózni. Ezzel a dolgozó után befizetendő adó is egyenes arányban nőne. De akkor olyan szintű szolgáltatási díjat kellene emeljek, hogy egy deka munkánk nem lenne. Bezárhatnám a bódét, szaporítva a munkanélkülieket. Nem hiszem, hogy egyedül lennék ezzel a problémával.”
 • 16. roxper 2012. február 22. 20:16
  „Ha ennyire nem megy gyurinak, akkor koppintson a mol fejére, mert amikor a nyersolaj világpiaci ára 5%-ot erősödik, akkor a hazai kutakon max 2-3 Ft-os árcsökkentést tapasztalunk, ha felfele mozog az ára, akkor azonnal 5-6 Ft-tal emelnek és mellé lenyilatkozzák, hogy örüljünk neki, mert a világpiaci árak alapján 10 Ft-os emelés lett volna az indokolt...”
 • 15. lukrecia 2012. február 22. 20:03
  „Unios burokracia , intezmenyek szama, hatasfoka, koztisztviseloi letszam , minimalber miert nem EU.s kotelezettseg??? Onkormanyzatok szama, kepviselok szama, miert nem esik EU-s szigoritasok ala???. Miert mindig csak lent kotelezettseg, fent meg mindent szabad ??
  Aki EU kotelezettseget emleget , az altalaban erosen nem mond igazat.”
 • 14. KamuNeni 2012. február 22. 19:19
  „Ez az urge egy kicsit agyalagyult nem? Meghogy az a par forintos ado csokkentes nem jelentene sokat. Lehet neki nem, de azoknak a cegeknek akik 10 ezer litert vesznek hetebnte vagy havonta azert az igen jelentos osszegnek szamit gondolom en.

  talan ha neki kellene kifizetni akkor eszehz terne. Nem is ertem miert van ez az ember vezeto allasban. hazudozik ossze vissza es meg allandoan melle beszel.”
 • 13. smalltown 2012. február 22. 19:09
  „Matolcsy jobb,ha meg sem szolal....hiteltelen barmit is pampog.”
 • 12. Lámpion 2012. február 22. 18:43
  „Az uniós minimálbér, minimálnyugdíj miért nem kötelező?”
 • 11. Sütti 2012. február 22. 18:34
  „Matolcsy nyilatkozgat, de vegyük már észre, hogy ezek nem nekünk szólnak, hanem a "befektetőknek". Ez pedig már kőkeményen az "ortodox" gazdaságpolitika része. Aminek éppen a kerülése miatt kapott rengeteg bírálatot a jelenlegi kormány. Ebben tényleg jobb volt az előző kormányzat. Volt ott egy nagy "igazmondó", emlékszünk?... Az egy dolog hogy sz... (bajban) a haza, de lehetőleg ezt a befektetők ne (így) tudják. Ezt akarta mindenki hallani, nem?!”
 • 10. szatyi 2012. február 22. 18:24
  „Anno, még ellenzékben azt szajkózták, hogy a kormányon múlik az üzemanyagár csökkentése!”
 • 9. Sütti 2012. február 22. 18:23
  „1. correct

  Ki kell lépni, oké. De akkor mi van ha erre azt mondja az eu hogy, rendben, mehettek, de előbb fizessetek vissza minden eurocentet amit nektek adtunk?
  Szóval ez nem úgy megy...”
 • 8. X_Y 2012. február 22. 17:40
  „Ha meg mégsem erősödne a forint az adóbevételek akkor is magasak maradnak, a kormány jól jár, fussa majd új autókra a helyettes-államtitkár-helyettes-helyettes helyettesének is.

  Ti meg zemberek -hát így jártatok...”
 • 7. igazságkereső 2012. február 22. 17:38
  „Most már nagyon régóta hivatkozik az állam szinte minden szinten az uniós szint elérésére, de érdekes módon a fizetések tekintetében az albániai szintet preferálja, adózás tekintetében pedig a svéd adórendszert másolja, alkalmazza! Na kérem, ez a tisztességtelenség,miközben az elmúlt 8-21 évben kiloptak az országból mindent, ami kilopható volt! Felel -e ezért valaki?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faházakat bontott el egy férfi, hogy tüzelőhöz jusson

A rendőrök két, fából készült ház bontásán kapták rajta a férfit, aki feltehetően így akart… Tovább olvasom