Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ezt írja az új magyar alkotmányról a külföldi sajtó

Az új alkotmányt megszavazó Fidesz a kétharmados többség révén "elvileg mindent megtehet, amit csak akar" - írta a Der Tagesspiegel.
A Der Tagesspiegel című német liberális lap az új alkotmányról közölt rövid beszámolót hétvégi számában, vasárnap a dpa német hírügynökség az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértőjével közölt interjút a jogszabályról, míg Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek a The New York Timesban közölt levelére válaszolt Kim Lane Scheppele professzor az amerikai napilapban, Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában.

A Der Tagesspiegelben megjelent, a "Magyarország új alkotmányt ad magának" című írás bevezetőjében megjegyzik, hogy a bírálók szerint a jogszabály veszélyezteti a demokráciát. Az új alkotmányt megszavazó Fidesz a kétharmados többség révén "elvileg mindent megtehet, amit csak akar" - írta a lap, hozzátéve, hogy "nem volt valódi vita a nacionalista irányzatú új alkotmányról". A bírálók szerint a jogszabály "megpecsételi a demokrácia lebontásának folyamatát, amelyet Orbán indított el. A miniszterelnök és hívei viszont egy olyan projekt részeként jellemzik a jogszabályt, amelynek célja a kommunizmus állítólagos maradványainak eltakarítása" - írta a Der Tagesspiegel.

A lap szerint "már az ékesszólás is furcsának tűnik. Preambulum helyett 'Nemzeti hitvallás' van a magyar alaptörvényben", amely "a rohamtempóban elfogadott kiegészítésekkel megnehezítheti egy jövendő kormány munkáját".

A dpa hírügynökség vasárnap Rolf Mützenich szociáldemokrata parlamenti képviselővel, az SPD-frakció külpolitikai szakértőjével közölt rövid interjút, amelyben a politikus kifejtette: úgy véli, az új magyar alkotmány "szakítást jelent a demokratikus hagyományokkal és az európai jogi normákkal". Rolf Mützenich hozzátette: "az Alkotmánybíróság jogainak megkerülése, a többségi döntések megkérdőjelezése és a kisebbségi jogok semmibe vétele botrányos."

Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek a The New York Timesban közölt levelére válaszolt Kim Lane Scheppele professzor az amerikai napilapban, Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában. A Princeton egyetem professzora a választási törvényre vonatkozó korábbi bírálatára történt nagyköveti reagálására válaszolva megjegyezte: nem létezik másik olyan választási rendszer, ahol a választókerületek határának átszabásához kétharmados többségre legyen szükség, és ne legyen olyan független testület, amely megállíthatná, hogy ezeket a határokat igazságosan szabták-e meg.

Az új alkotmánnyal kapcsolatban az amerikai professzor megjegyzi: a Fidesz nem kampányolt az új alkotmány ígéretével. Kifogásolja, hogy az új alaptörvényt az ellenzéki pártok részvétele nélkül dolgozták ki, illetve nem erősítették meg népszavazáson, hogy valóban mit is akar a közvélemény.

A magyar nagykövetnek a bírói függetlenséggel kapcsolatos korábbi bírálatára adott válaszára reagálva Kim Lane Scheppele ezt a véleményét a lefektetett kritériumok és eljárások hiányával indokolja. A független intézmények - Országos Bírói Tanács, Állami Számvevőszék, Költségvetési Tanács, a főügyészség, médiahatóság - élére történt kinevezések kapcsán a Princeton egyetem professzora elismeri, hogy más demokráciákban is töltenek be vezetőik a választási ciklusnál hosszabb mandátumot, de a megválasztásuk többpárti megállapodás vagy jóváhagyás alapján történik.

Olvasóink írták

 • 5. deszkás 2012. január 01. 17:34
  „Baloldali a professzor? Ugye viccelsz.”
 • 4. deszkás 2012. január 01. 15:11
  „???”
 • 3. bánki 2012. január 01. 13:47
  „2. külföldi09 2012.01.01. 13:23

  Tipikus baloldali duma a jóllakott disznós példa !

  Aki lopós, lopós is marad ! lásd. megélhetési bűnözés, köze nincs a megélhetéshez !”
 • 2. külföldi09 2012. január 01. 13:23
  „1.-es!!!
  Itt nincs új rendszer, hanem hatalmas káosz!!!!
  Egyébként meg teljesen mindegy, ők is tömték a zsebüket, megy a Fityisz is!!!
  Akkor legalább maradt volna az, aki már eleget lopott...mindig jön egy másik, aki többet akar...ez itt a baj!!!
  Se szocialisták se Fityisz!!!
  Valami gyökeres változás kellene....”
 • 1. bánki 2012. január 01. 12:25
  „Összefoglalva a liberálisoknak és a szocialistáknak nem tetszik az ,,új rendszer" !

  Van ez így !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott fideszes pártfunkcióiról Szájer József

A soproni származású EP-képviselő közölte: továbbra is egyetért az Orbán-kormány és a Fidesz politikájával, amelyet minden tőle telhető módon támogat. Tovább olvasom