Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Ezt írta Hillary Clinton Orbánnak

Az amerikai külügyminiszter nyomatékosan kérte egyes törvények módosítását Orbán Viktortól.
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a jövő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba. A levél szövegét pénteken teljes terjedelmében közölte a Népszabadság.

A magyar kormányfőhöz december 23-án intézett levele bevezetőjében Hillary Clinton a június 30-i, magyarországi látogatása idején folytatott beszélgetésükre hivatkozik. Felidézi, akkor elmondta, országaik között szoros a kapcsolat, mivel NATO-szövetségesek, gazdasági partnerek és barátok, közös értékekre és elvekre alapozva építkeztek az elmúlt 20 évben - írja az amerikai diplomácia vezetője a Népszabadság birtokába jutott levélben.

Emlékeztet arra is, hogy a júniusi találkozón beszéltek a magyar demokratikus intézmények megőrzéséről és arról, hogy biztosítani kell ezek további erősödését és növekedését. Úgy fogalmaz: "Kifejeztem aggodalmunkat a tervezett alkotmányos változásokkal kapcsolatban az ön országában, kiemelten kérve az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti valódi elkötelezettséget. Nagyra értékeltem azt, hogy akkor elkötelezettségét fejezte ki amellett, hogy Magyarország hű marad demokratikus hagyományaihoz és a személyes szabadságjogok védelméhez."

Hillary Clinton a továbbiakban kitér arra, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet és mások a Külügyminisztériumban azóta is aggodalmukat fejezték ki, "mindig a barátság szellemében, és bízva abban, hogy barátaink a magyar kormányban komolyan fogják venni építő jellegű megjegyzéseinket". Hozzáteszi: "aggodalmaink jelentősek és megalapozottak", a sarkalatos törvények szövegének alapos vizsgálatára épülnek, valamint olyan nemzetközi, "nagy tiszteletnek örvendő" civil szervezetek elemzésén alapulnak, mint a Transparency International, a Riporterek Határok Nélkül, az EU Velencei Bizottsága, vallási szervezetek szövetségei, valamint független magyar társadalmi szervezetek. A közelmúltban aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság igazsági, alapjogi és polgárjogi alelnöke, valamint az EU pénzügyi bizottságának hivatala is - írja Hillary Clinton, hozzáfűzve, hogy a magyar Alkotmánybíróság néhány sarkalatos törvény bizonyos pontjait alkotmányellenesnek ítélte.

December 23-i levelében az amerikai külügyminiszter, megállapítva, hogy kevesebb mint két hét van hátra Magyarország új alaptörvénye és több hozzá kapcsolódó, fontos sarkalatos törvény hatálybalépéséig, sajnálatának ad hangot amiatt, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a washingtoni kormány és a fent említett más csoportok építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához. Úgy fogalmaz: "Bár teljes mértékben tiszteletben tartom a magyarok jogát arra, hogy Magyarország számára törvényeket alkossanak, a magam részéről mégis ismét nyomatékosan kérem, fontolja meg az összes következményét annak, ha a törvények a jövő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lépnek hatályba."

Ezzel összefüggésben példaként említi, hogy az Európai Bizottság megjegyezte, az új bírósági szabályozás a bírósági szervezet elnökének kezében összpontosítja a hatalmat. Az Egyesült Államok véleménye szerint ez a szabályozás a bírói függetlenséget őrző nagyon fontos fékeket és ellensúlyokat iktat ki a rendszerből - írja, hozzátéve, sok elemző véli úgy, hogy a valódi bírói függetlenség érdekében a Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kellene adni a bírók kinevezésének és előléptetésének jogát.

A médiatörvénnyel kapcsolatban az amerikai diplomácia vezetője megállapítja, osztják az EBESZ, a Freedom House és egy közelmúltbeli nemzetközi sajtó-szakértői csoport aggodalmait, miszerint a törvény túlságosan sok hatalmat koncentrál egy politikai alapon kinevezett Médiatanács kezében. "Az, hogy nem újították meg egy népszerű beszélgetős rádiócsatorna engedélyét, aggályokat vet fel azzal a kötelezettségvállalással kapcsolatban, hogy biztosítják a média sokszínűségét" - fűzi hozzá.

Levelét zárva Hillary Clinton reményét fejezi ki, hogy a magyar kormánya úgy viszi át a fontos reformokat segítő törvényi változásokat a parlamenten, hogy mindeközben az egész világ előtt igazolja: Magyarország változatlanul szilárdan elkötelezett a demokratikus értékek és az egyéni szabadságjogok iránt.

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője kedden az MTI-nek megerősítette, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még karácsony előtt levelet küldött Orbán Viktornak, hozzátéve, "a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre".

A miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjúban kijelentette, a magyar jogalkotásba senki sem szólhat bele, nincs olyan a világon, aki megmondhatná "a magyar nép választott képviselőinek, milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem". Orbán Viktor véleményét összegezve közölte: "A saját céljainkat kitűzzük, a saját céljainkat elérjük, és ha valaki jó tanácsokkal segít bennünket, azt megköszönjük, ha az utunktól el akar téríteni, akkor pedig udvariasan elhárítjuk."

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Pandora 2012. január 02. 18:06
  „36. v.imre 2012.01.01. 21:19
  Gyáva népnek nincs hazája.

  ezért remélem, hogy kormányunk inkább bátor, mint.. :)”
 • 41. Power 2012. január 02. 12:14
  „Abban igazat adok Hillary Clintonnak, hogy egy demokráciában , egy jogállamban a törvényeket tiszteletben kell tartani... ez vonatkozik "képviselőinkre" és a kormányzatra is. Minek hoznak törvényeket, ha megválasztott "képviselőink" sem tartják be azokat?”
 • 40. rekontra 2012. január 02. 11:02
  „Én a Jobbikra szavaztam ,de legközelebb a Fideszre fogok ,ha kitartanak.”
 • 39. Pimpa42 2012. január 02. 10:59
  „37. igazságkereső 2012.01.01. 21:19
  "Kedves Hillary Clinton külügyminiszter Asszony! Nagy tisztelettel kérdezném Öntől, hogy a nyomatékos kérése mellé tetszett mellékelni a dollármilliárdokat is"

  Mellékeltek. Egy része ott van az IMF-ben. Más részét amerikai vállalatok hozták, beruházás, befektetés formájában.
  De NATO partnerként is támogatták az országot nem kevés felszereléssel, pénzzel és kiképzéssel.

  Megjegyzem, az országunk elég kis pont a világban mint gazdaságilag, mind politikailag. Az USA meg nem. Persze jól hangzik, ahogyan együtt dübörög a gazdaságpolitikánk az angolokéval, mint a kisegér meg az elefánt a hídon. Kár, hogy mindenki szembe jön. (Az angolok is, hiába a nagy dübörgés.)”
 • 38. aquila0126 2012. január 02. 09:37
  „"nyugodtan országunk miniszterelnökére bízni, felnőtt ember, tudja, hogy mit csinál!" hehe:(”
 • 37. DobóI 2012. január 02. 09:25
  „Clinton asszony, 1956-ban és 2006-ban a szemkilövetős "demokráciánk" kiteljesedése idején el kellett volna az amerikai segítség? Miért most ébredt eme nagy aggodalom? Jó tanács Mrs Clintonnak, tájékozódjon és ne csak az amerikai Népszavát olvassa!”
 • 36. igazságkereső 2012. január 01. 21:19
  „Kedves Hillary Clinton külügyminiszter Asszony! Nagy tisztelettel kérdezném Öntől, hogy a nyomatékos kérése mellé tetszett mellékelni a dollármilliárdokat is, mert ugye azt Ön is tudja,hogy aki fizet az "petyeg"!! A többit pedig tessék nyugodtan országunk miniszterelnökére bízni, felnőtt ember, tudja, hogy mit csinál! 2004-2010 között ugyanakkor miért tetszett oly csendben lenni,hiszen akkor küldték országunkat az "árok szélére"?!!!”
 • 35. v.imre 2012. január 01. 21:19
  „Gyáva népnek nincs hazája.”
 • 34. N.P. 2012. január 01. 18:31
  „SP

  Ez különösen tetszett: "a szeszcsempészetre épült kapitalizmus,.." - bezzeg a mi olajszőkítésre épült mélymagyar kapitalizmusunk az maga a tökély. (csendben jegyezném meg: az USA-ban a kapitalizmus nem 1920-ban kezdődött...)”
 • 33. Larsson 2012. január 01. 18:07
  „Leírom mit írt fürjtomi Clintonnénak:

  ***** ****** * *********** ** ********* **************, ************ ******* * ***** ** ******!”
 • 32. SP 2012. január 01. 16:26
  „32. N.P. " Nem kellene pökhendi módon semmibe venni."

  Nem mellékes
  az indiánok kiirtása, a szeszcsempészetre épült kapitalizmus, a néger rabszolgatartó beszélő szerszám emberi megalázás.

  A még ma is működő Ku Klux Klán, John F. Kennedy meggyilkolása stb. A már említett Vietnam, vérengzés My Lai-ban stb.

  http://toriblog.blog.hu/2009/04/26/my_lai_vietnam_egy_meszarlas_kronikaja

  Orbán rosszul tenne,
  ha az USA múlja, példája alapján építené fel Magyarországot.”
 • 31. N.P. 2012. január 01. 11:56
  „SP
  1, A Trianoni szerződést az USA alá sem írta! A tárgyaló felek közül messze ők voltak a legkorrektebbek velünk szemben. Mi később Washingtonban kötöttünk szerződést.

  2, A Marshall-segélyt mi utasítottuk vissza az orosz megszállás alatt lévő országokkal egyetemben, és az oroszok parancsára.”
 • 30. bambinaXX 2012. január 01. 11:10
  „érdekes felvetés: Valóban független volt EDDIG is az MNB? kiktől/mitől?

  Miért zavarja az amerikai külügyminisztert, hogy mi folyik pont nálunk? Miért nem Görögországért, Albániáért, Irakért, Afganisztánért.. aggódik? mivaaan? miért számítunk mi ennyire??
  emlékeztető: nálunk vezették be EU-ban a bankadót, mekkora felháborodást váltott ki - majd másutt is bevezették. Vajon miféle "érdekeltségi köröket" sértettünk?!”
 • 29. döngicse2 2011. december 31. 23:33
  „Nesze nektek!
  Ma este Szilveszterkor /fél 9/kezdték kordonnal körbezárni a Parlamentet!Jó időzítés!
  Hírek közt volt a cikk nagy betűkkel.
  Most már BÚÉK!!!”
 • 28. SP 2011. december 31. 21:26
  „28. N.P. 2011.12.31
  """..a stábja (akik egyébként a levelet írták).."" - sem ismeri az ország nyomorát.

  Nem ismerték
  a Trianon témában sem, 1956-ban sem.

  Az elmúlt 8 évben sem, amikor romba dőlt a gazdaságunk.
  Marshall-terv nemzetközi segélyprogram a második világháború után is elkerülte az országot.

  B.Ú.É.K. 2012 mindenkinek :)”
 • 27. N.P. 2011. december 31. 11:21
  „SP

  "Hillary Clinton nem ismeri az országot," - de a stábja (akik egyébként a levelet írták) igen! Ez nem Clintonné magánvéleménye, hanem az USA külügyminisztériumáé! Nem kellene pökhendi módon semmibe venni.”
 • 26. vidékipolgár 2011. december 31. 07:53
  „A maszop következő segítségkérő levelét hova címezi ?
  "Bendzsi, azonnali segítséget kérünk a "demokráciánk" veszélyben, az Usraelieket elküldte a diktátor!"
  Nem elegek a bankok, a tőzsde, a hitelrabszolgaság meg kellene szállni az országot, hogy elhozzátok a "demokrácát" mint ahogyan Afganisztánba!”
 • 25. qrumpli 2011. december 31. 04:58
  „A sok okostojat .
  Jobban ismerik a helyzetünket mint mi.
  Talán ha a saját dolgaival családjával foglalkozna jobb lenne.
  Majd ha kenyeret ad akkor dumáljon bele az életembe.
  Azt hiszi némelyik " ember" ?saját magáról őt nem az apja csinálta.
  Mert ő jó helyre született ,arra vág föl.”
 • 24. DobóI 2011. december 31. 04:56
  „Büntetni kellene végre a hatalomból kiszorult szoc-libesek hazaárulását, amely mindent megtesz azért külföldön bemártson bennünket.
  Értsék meg végre, hogy itt véget ért a néphülyítő hazug média által irányított, szemkilövetős demokrácia! A külföldi pénzvilág persze most visszaköveteli a korábbi mindent kiárusító, szolgalelkű vazallusokat.”
 • 23. Lacimaci 2011. december 30. 23:23
  „Ezek a levelezgetesek , nagyon izgalmas tema, televan utalasokkal az internet de senki nem kozli le az eredetit , hogy mas is elolvashassa, kulonben oket is leminositettek de azert nyomjak a penzt ezerrel, ha a bortonben fogvatartottak szamat nezzuk a vilag vezeto nacioja van mit tanulnunk toluk http://en.wikipedia.org/wiki/Incarceration nalunk tulsokan vannak szabadlabon akiknek pedig huvoson lenne a helyuk...”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csomagtartóból árulták a petárdát

A 185 ezer forint értékű tűzijátékot és petárdát a pénzügyőrök visszatartották és az elkövetők ellen… Tovább olvasom