Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Ezt válaszolta Orbán a washingtoni kongresszusnak

Az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk megszüntetését kéri a washingtoni kongresszus tagjaitól a kormányfő.
Orbán Viktor ezt az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagjához címzett válaszában írta, miután az amerikai képviselők júniusban levélben fordultak hozzá, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben.

A kormányfő sajtófőnöke kedden tájékoztatott arról, hogy Orbán Viktor elküldte válaszát az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagjához. A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljuttatott levelet Joseph Crowley kongresszusi képviselőnek címezte a miniszterelnök, aki köszönetet mond az amerikai képviselők megkereséséért.

"A legjobbkor tették ezt, ugyanis éppen a segítségüket szerettem volna kérni egy olyan ügyben, amelyben a kormányközi kapcsolatokon és nagykövetségen keresztül nem sikerült célt érnem" - fogalmazott Orbán Viktor. Mint írta, Magyarországon az általa vezetett politikai közösség, amely kereszténydemokrata alapokon áll, évtizedek óta harcol a szabadságért és az emberi méltóság tiszteletéért. "A mi politikai közösségünk a magyar szabadságharcosok örököse, büszkék vagyunk arra, hogy tevékeny szerepet játszhattunk hazánk szovjet elnyomás alóli kiszabadításában és a kommunizmus megdöntésében. A szabadságunk visszaszerzése óta folyamatosan harcolunk az emberi méltóság tiszteletéért a magyar társadalmi és közéletben egyaránt. Az ez ügyben elért sikereinkről washingtoni nagykövetségünk szívesen szolgál részletekkel" – tette hozzá.

A kormányfő kifejtette a kongresszusi képviselőknek, hogy munkája során jelentős antiszemita támadások érik az általa vezetett politikai közösséget és személy szerint őt is. A támadások során "a szélsőséges erők zsidóbérencnek titulálnak bennünket" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ezek az erők a legnagyobb támogatást az Egyesült Államokból kapják.

"Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért" – zárul Orbán Viktor válaszlevele.

Az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja június 21-én levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. A washingtoni képviselők, akik a szilárd amerikai-magyar kapcsolatok erőteljes támogatóinak mondják magukat, a képviselőház külügyi bizottságának honlapján közzétett levelükben kiemelték a magyar bevándorlók jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élet alakulásához. Mély aggodalmukat hangoztatták ugyanakkor a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt. Idézték a Jobbik volt elnökjelöltjét, Morvai Krisztinát, aki "tetves, mocskos gyilkosoknak" nevezte az izraeli zsidókat, és arra figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy "a magukfajták ideje lejárt". Ugyancsak idézték a Jobbik lapját, amely hitelt adott annak a mítosznak, hogy a zsidók keresztényt vért használnak vallási szertartásaikhoz, s beterjesztett egy törvénytervezetet a parlamentben, amely perverziónak minősíti a homoszexualitást, és börtönbüntetéssel sújtaná annak "terjesztőit".

Olvasóink írták

 • 3. tucat 2012. július 04. 08:53
  „1. saturnus 2012.07.03. 18:37
  Ja. És még egyszer: ja.
  Nem tartozik ugyan szorosan a témához, de az említett, a mégoly elnéző diplomáciában is megengedhetetlen partizánakcióknak is köszönhető nyilván, hogy a román kül- és belpolitika is "bekeményít" Magyarországgal szemben. Codrin Monteanu, Kolozs megyei prefektus például egy liberális gondolkodású, viszonylag nyitott, ha nem is kifejezetten magyarbarát politikus volt mindig is, és lám, az utóbbi hetekben hogy nekiesett a hargitai és a kovásznai székelyeknek és magyaroknak! Keresi a hibákat, s ahol csak talál a törvénnyel nem pontosan klappoló jelenséget, lecsap. Nem jó ez Magyarországnak se, de akik elsősorban megszenvedik, azok éppen az ott élők, akiknek pedig elvben lelkes támogatói a román hatóságokkal legutóbb is szánalmas és nevetséges bújócskát játszó, Magyarország Országgyűlésének elnöke által vezetett, kegyeletvédő (ja, az, ha a leszármazottak teszik, és nem egy közjogi méltóság) partizánosztagok...
  Ja.
  De legalább idehaza minden rendben, pár évtized múlva a mostani GDP kétszerese (ehhez a jelenleginél kb. kétszer nagyobb erőforrások, logisztika és piac is kellenek, fogalmam sincs, honnan származik ez majd :S), Európa és tán a világ mintagazdasága, széles, fehér fogsorú mosolyok mindenütt. Persze, ehhez az amerikai forrású cionizmusnak és antiszemitizmusnak is megálljt kell parancsolni, ugye. De hát mi az egy ekkora géniusznak, aki mellesleg a tőle balra állót azzal torkolja le, nem érdeke az országnak, hogy az Unió a tagországok versenyképességi anomáliáit csillapítsa, a tőle jobbra állónak pedig az erős és stabil kiegyensúlyozott gazdaságú Európa szükségességéről beszélve nyom egy jókora sallert, s mindezt közel egy időben, perceken belül teszi? Ja. És meg is tapsolják az övéi! Ja! Jó, mi?
  Akárhogy is, lehet, hogy nem az amerikai kongresszushoz kellene ez ügyben folyamodni, hanem inkább itthon kellene olcsó, esetleg ingyenesen osztogatott gyertyát gyártani. Ja, gyertyát. Olyasfélét, amelynek a fénye elűzi a sötétséget, és legalább amolyan félhomályfélét teremt - a fejekben. Mert úgy látom, már a szürkület reményét hozó félhomály is is megnyugtató állapot lehetne. De a hajdan még úgy ahogy működő gyertyaüzemeket is felvásárolja a Hoffmann Ltd, s bár rózsaillat szálldos, egyre nagyobb a fény hiánya: a sötét. Majd szagra, illatra megyünk. Ehhez, lévén a legősibb érzékelésünk, elég a legmélyebben beágyazott, legprimitívebb agyterületünk is, a nagy energiaigényű cortex felesleges, azt akár el is távolíthatjuk, vagy kellemes mellékhatású szerekkel el is sorvaszthatjuk. Pár generáció múltán sapkából is kisebb kell majd. Tiszta haszon.
  Ria! Ria!
  Ja.”
 • 2. tucat 2012. július 04. 01:40
  „1. saturnus 2012.07.03. 18:37
  Ja. Amikor a túlértékelt, agyonajnározott kiskölykök (kb. = mentálisan súlyosan sérült, paranoid cezaromániás, amúgy eredendően nagyon is értelmes felnőtt) önértékelése reménytelenül torzul, és a realitásérzéke cserbenhagyja... S amikor már a hisztérikus rohamaival sem tudja a tekintélye és a mindenek felett állósága (mint patológiás szükséglet) látszatát sem fenntartani, akkor jön a még viszonylag nyitott elme taktikai meghátrálása a "már épp mondani akartam" címkéjű, a szövetségesi segítségkérés, mint az együttműködés talmi szándékának az álarcába bújtatott, időnyerő játszma. Sokan bedőlnek ennek a saját, még normálisnak mondható miliőjükben is, meg alkalmazzák is kicsik és nagyok, tudatosan és tudattalanul a hétköznapi életben is, de az amerikai kongresszus azért, úgy gondolom, ha nem is pszichiáterekből áll, átlát a szitán, ha már mi is néhányan - még túl kevesen...
  A pszichiátriai kezelés meg nemcsak drága, hanem sajnos ebben a társadalomban még mindig szégyenszámba is megy. Kezelendő páciens pedig volna bőven. Sajnos a "kicsik" (idézőjel nélkül is) között is...”
 • 1. saturnus 2012. július 03. 18:37
  „Mellé nyúlt már megint,mert nem a kuruc infó avatja fel a horthy szobrokat és nem temeti újra a Nyírő féle fasisztákat. Hanem Orbán,Kövér és a fidesz meg a KDNP.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP szerint blöff Orbán tízpontos akcióterve

A munkahelyvédelmi tervnek nincs meg a pénzügyi fedezete - mondta Scheiring Gábor, az ellenzéki párt… Tovább olvasom