Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Fáraó még várat magára

Még jószerivel tél volt, amikor Bedecs Tamás gyepkockába ültette a dinnyepalántákat a Páz- mándfalu határában felállított fóliásában. A megye valószínűleg egyetlen nagybani dinnyetermelője két hét múlva kezdheti szedni a termést.
Bedecs Tamás nevelőapjával, Bacsa István mezőgazdasági vállalkozóval vagy másfél évtizede dinnyézik. Hogy ezalatt sikerült mindent elsajátítania, amit a termesztésről tudni lehet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tanítómestere idén már teljesen rábízta a munkát. A férfinak felesége a társa a dinnyézésben.

A munkának a nagyján már túl vannak, a neheze azonban most következik. A mélyzöld, csíkos dinnyék még híznak, cukrosodnak, július huszadika tájékán azonban kezdődhet a szedés.
Az öt hektár területre május elején kezdték kiültetni a palántákat, az egyes táblák között egy hét szünetet tartva, hogy ne egyszerre érjen majd a termés. A pázmándiak idén zömmel az amerikai hosszúkás, csíkos fáraódinnyét termesztik, valamennyit a gömbölyű Top Gun fajtából. Az érés az elmúlt néhány hidegebb napon megtorpant, de sebaj, mondják a dinnyések. Idén mennyiségileg közepes termés várható, de bizonyosan mézédes lesz a fáraó. A most még 4–7 kilós példányok 8–15
A dinnye minden formája kedvelt a szezonban.
kilósra is meghízhatnak.

Hacsak nem történik katasztrófa... Mert a jég képes elverni és teljesen tönkretenni a területet. Egyelőre azonban nemcsak a jégesőnek, semmilyen esőnek sincs híre-hamva.
Pázmándfalu határában két fúrt kútból öntözik az ültetvényt, éjjel-nappal ömlik a víz a csapadék után áhítozó talajra. Öntözés nélkül azonban még közepes termésre sem lehetne számítani...

Bedecs Tamás, mint a korábbi években, a dinnyeföldről árulja majd a termés zömét. Vevőköre régi, és legtöbbjük maga megy el dinnyéért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncos lábúak és lepénylesők

Tucatnyi nemzet táncos lábú fiainak, leányainak énekétől, zenéjétől, talpdobogásától volt hangos a… Tovább olvasom