Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Farkas Flórián: modell értékű roma program készül

A kormány képviselői és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) új vezetése megállapodtak abban, hogy keretmegállapodást hoznak létre, melynek végrehajtása történelmi áttörést fog hozni a magyarországi cigányok számára - közölte Farkas Flórián, az ORÖ elnöke pénteken Lakiteleken, az Új roma politika 2011 című konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.
A roma politikus, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője, elmondta, hogy kezdeményezésére másfél héttel korábban Orbán Viktor miniszterelnökkel és Balog Zoltánnal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával értékelték a magyarországi cigányság helyzetét. A megbeszélésen megegyezés született arról, hogy készül egy keretmegállapodás, amit a cigányság országos vezetése és a kormány is el fog fogadni - tette hozzá.

Úgy tartottuk erkölcsileg és szakmailag megalapozottnak a keretmegállapodás véglegesítését, hogy előzze meg egy ilyen konferencia, ahol a kormányzat képviselői, a foglakoztatás, az oktatás, a szakképzés, a szociálpolitika rendszerén túl, minden olyan kérdésről tájékoztatást adnak, amely egyébként a kormányzati keretprogramban is benne van - fűzte hozzá az ORÖ elnöke.

Farkas Flórián hangsúlyozta: a keretmegállapodás tervezete szerint el szeretnék érni, hogy 50 ezer olyan cigányember kapjon munkát 2014-ig, akinek ma nincs állása. A politikus erre reális esélyt lát.

Az ORÖ elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy a roma származású középiskolai hallgatók száma megduplázódjon, de jó esetben akár megháromszorozódjon. Akár 13-15 ezer cigány fiatal kaphat érettségi bizonyítványt évente a kormányzati ciklus végére - tette hozzá.

Fontosnak nevezte a keretmegállapodásnak azt a pontját, mely azt tűzi ki célul, hogy duplájára emelkedjen a felsőoktatásban végzett cigány hallgatók száma.

Farkas Flórián hangsúlyozta: lényeges, hogy az egészségügy területén is történjenek konkrét lépések, mert a cigányság átlagéletkora minimum 10 évvel kevesebb, mint a magyarországi nem cigány lakosoké.

Elengedhetetlennek nevezte, hogy legalább 150 ezer cigányember szűrővizsgálatát elvégezzék a 2014-ig tartó időszakban. E mellett nagyon komoly preventív, egészségmegőrzési programokat kell elindítani a készülő megállapodás szerint.

Fontosnak tartják még azt is, hogy az európai viszonylatban is kiemelkedően magas magyarországi cigány közéleti szereplő részére képzés induljon, ennek érdekében önkormányzati akadémia létrehozását tervezik. Mint mondta, adatok szerint közel 5 ezer olyan cigányember van, aki a közéletben szerepel.

Farkas Flórián azt is célként fogalmazta meg, hogy a Gandhi Gimnáziumot átvegye az Országos Roma Önkormányzat, és véleménye szerint változtatni kell a tanulók normatív finanszírozási rendszerén is. Azt szeretnénk, ha a cigány hallgatókra is az a normatíva vonatkozna, mint az egyházi intézményekben tanulókra - fűzte hozzá.

Farkas Flórián reményét fejezte ki, hogy a keretmegállapodás nagyon rövid időn belül megszületik.

Olvasóink írták

 • 4. maros50 2011. április 02. 08:26
  „Ez a program gyengíti a jobbik cigányellenes politikáját.Kellenek munkahelyek a cigány és nem cigány munkanélkülieknek,hogy ne segélyen tengődjenek.A cigány gyerekek oktatatására nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni.Az analfabétizmust fel kell számolni.Bentlakásos kollégiumok kellenek.A pedagógusoknak kiemelt fizetést,különössen ott ahol hátrányos cigány és nem cigány gyerekeket tanítanak.Motiválni kell öket a jobb tanulmányi eredmény elérésében.Ki kell nevelni a cigány értelmiséget.Ami fontos,hogy az adófizetők pénzét, amely a programokra fordítódik átláthatóvá kell tenni,nem úgy mint az elmúlt években történt.Nem a szélsőségesekre van bízva mindezek megoldása,mert nem érdekük a problémák kezelése és megoldása.Azt gondolják,hogyha masíroznak meg tüntetnek megoldodik a probléma? A kormány felelellősége,hogy kezelje a cigánykérdést erre megvan a felhatalmazása.Hogy diszkrimináció vagy sem kit érdekel? Nem ez a fontos,hanem a probléma kezelése, legyen cigány vagy nem cigány az érintett akiről a program szól.”
 • 3. kekeczke 2011. április 02. 06:39
  „diszkrimináció !”
 • 2. dodó 2011. április 01. 21:25
  „- Aztán ez hány milliárdunkba fog kerülni, Farkas úr?
  <moderálva>
  - Ghandi: Balog páter azt állítja, hogy sikertörténet. Kissé ellentmond ennek a kuratóriumi elnök Várnai Márton a 2010-es évről nyilatkozva: ",,Az idén érettségizettek átlageredménye magyarból 2,3, matematikából 2,1, történelemből 3,2, idegen nyelvből 2,3 volt, de az előző évek statisztikáit nézve sem kedvező a kép. Ez azt jelzi, hogy ,,a jelenlegi pedagógiai program nem alkalmas roma értelmiség kinevelésére...". Mondja mindezt úgy, hogy tudja, a követelmények nem azonosak a fehérek iskoláival. Nem azonosak a ráfordítások sem, ahogy a WIKI-n ellenőrízhető, igaz, 2001-es adat. Valami miatt nem szívesen publikálják a ráfordítás(unka)t. A Gandhi után (fejenként számolva) az állam (az adófizetők) hatszor-hétszer több pénzt fizetnek, mint egy normális, nemcigány középiskola után, ahogy az például a Roma Sajtóközpont anyagából is kiderül (tíz évvel ezelőtt, 2001-ben pl. 901 millió Ft-ot fordítottak a gimnáziumra - ez mai pénzben legalább háromszor ennyit jelent) - azaz hallgatónként kb. négymilliót (a Wikin ellenőrizhetően a tanulók száma 250), sokszorosát a nem célzottan cigányokra költött pénzeknek? Persze, a magukfajtának még több kellene, mint mindig.
  -<moderálva>”
 • 1. kalkutta 2011. április 01. 21:22
  „Ja, mert most már a mi bandánk szakít!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom millióért béreltek luxusautót

Tizenhárom millió forintért béreltek Volvo luxusterepjárót a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. csütörtökön… Tovább olvasom