Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Fatörzs a Rómer-ház sarkán

Elkészült a győri Rómer-ház felújításának második üteme. A 22 millió forintos beruházást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának artmozi-felújítási pályázata és a megyei önkormányzat finanszírozta.
Európai színvonalúvá vált a győri Rómer-ház földszinti moziterme és felújították a győri artmozi más helyiségeit is. Hartyándi Jenő művészeti vezető elmondta: a rekonstrukció részeként a mozgássérültekre gondolva akadálymentesítették az épület Teleki utcai főbejáratát, valamint a Hrabal mozi földszinti premiertermét. Az utóbbi helyiség korszerű hangtechnikát (részben rejtett hangfalakat) kapott, automatizálták a terem függönymozgató rendszerét, felújították a Rómer-ház pinceszintjének mellékhelyiségeit is. Az épület a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő feliratozással új utcai megjelenést kapott.
Hartyándi Jenő megjegyezte: a Széchenyi téren található „vastuskó” mintájára a Rómer-ház sarkánál is egy hozzá hasonló fatörzset helyeztek el, amivel a régi hagyományt szeretnék feleleveníteni.
Ahogy a művészeti igazgató fogalmazott: továbbfejlesztenék a tradíciót úgy, hogy az épületben járt híres művészek, a megyében végzett egyetemi hallgatók és mesterek egy-egy számozott, monogramos szeggel hagynak nyomot maguk után.
Szakács Imre, a felújítást támogató megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy a beruházás összesen 21,5 millió forintba került. Ebből a 4 milliós önrészt a megye, 1,5 milliós hozzájárulást a Rómer Ház Közalapítvány adta, 16,5 milliót pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériu-

mának artmozi-felújítási pályázatán nyertek. Tegnap a felújításról tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a Rómer épületére eddig 50 millió forintot költöttek. Még hátravan a rekonstrukció harmadik üteme: az udvart, a pince-moziterem kényelmi berendezéseit és a koncerthangtechnikát akarják korszerűsíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Materazzi tagad

labdarúgás

Elmarad Zinedine Zidane és Marco Materazzi zürichi szembesítése a… Tovább olvasom