Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét

A magyarság - anyagi, szellemi és természeti - értékeinek megőrzése azért fontos, hogy ezeket tovább lehessen hagyományozni a következő nemzedékekre.

Az Országgyűlés által több mint egy éve ellenszavazat nélkül elfogadott hungarikumtörvény olyan egyedülálló jogszabály, amely garantálja a magyarság csúcsteljesítményeinek, értékeinek védelmét - hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter szombaton Csepelen.

Fazekas Sándor a főváros XXI. kerületében, a Hungarikumok napja Csepelen elnevezésű családi rendezvény megnyitóján arról is beszélt, hogy a magyarság - anyagi, szellemi és természeti - értékeinek megőrzése azért fontos, hogy ezeket tovább lehessen hagyományozni a következő nemzedékekre.

Hozzátette: a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei, amelyek között szerepel a törkölypálinka, a csabai kolbász, a karcagi birkapörkölt, a herendi porcelán, a tokaji aszú, a hízott libából készült termékek, továbbá a táncházmódszer vagy mohácsi busójárás, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park.

Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy Budapest XXI. kerületében már hagyománya van a vidéki és városi emberek találkozóinak. A mostani rendezvény is azt a célt szolgálja, hogy a magyarság értékeit mindenki megismerhesse.

Elmondta, létrehozták Csepelen az értéktárbizottságot, a képviselőtestület döntése alapján; így megőrizhetők lesznek a helyi értékek, például a csepeli hófehér keringő elnevezésű galambfajta, amelyre büszkék az itteni galambászok.

Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára az MTI-nek elmondta: az idén 500 millió forint jut a magyarság számára fontos helyi, megyei, valamint nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megóvására. Hungarikummá csak az a megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték választható, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére közölte: a Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is az áfacsökkentés pártján van, ami a sertés- és baromfihúsra és az ezekből készült húskészítményekre vonatkozna. Hozzátette: az általa vezetett minisztérium ebben az ügyben további egyeztetéseket folytat a társtárcákkal. Reményét fejezte ki, hogy az idén erről döntés születik.

A pénteken a parlamentnek benyújtott adótörvény-javaslatban nem szerepel áfacsökkentésre vonatkozó szövegrész.

A rendezvényen több helyi kisiskolás kapott elismerést, akik részt vettek a számukra meghirdetett, hungarikumokról szóló rajzversenyen.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2013. október 19. 17:36
    „Itt a lényeg : áfa csökkentés NINCS napirenden !
    A többi csak kamu. a 10 % rezsicsökkentés ...választási duma..mert a másik oldalon..AHOL az áfa van ..na ott nőttek az árak : min. 3...5...100% is !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten sérültek meg az M3-ason egy balesetben

Egy autós átszakította a szalagkorlátot. A sztrádát Budapest és Miskolc felé egy-egy sávban… Tovább olvasom