Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Fazekas: a magyar élelmiszerbiztonság világszínvonalú

A vidékfejlesztési miniszter az élelmiszerlánc-biztonság jövőjével foglalkozó tanácskozás előtt emlékeztetett arra, hogy a középtávú élelmiszerbiztonsági stratégiát a kormány néhány napja fogadta el.
A magyar élelmiszerbiztonságot világszínvonalon szavatolja - más hatósági feladatainak ellátása mellett - az állategészségügyi szolgálat, amely fennállásának 125. évfordulóját ünnepli - mondta Fazekas Sándor egy szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

A vidékfejlesztési miniszter az élelmiszerlánc-biztonság jövőjével foglalkozó tanácskozás előtt emlékeztetett arra, hogy a középtávú élelmiszerbiztonsági stratégiát a kormány néhány napja fogadta el. A 2013-2022-re vonatkozó stratégia a partnerségen és a tudásmegosztáson alapuló, korszerű szemléletet tükröz, ezzel új alapokra helyezi az élelmiszerlánc szereplőinek viszonyát Magyarországon.

A miniszter kifejezte meggyőződését, hogy a jó minőségű élelmiszerbiztonság megteremtéséhez - a fogyasztók bizalmának elnyeréséhez - a teljes élelmiszerláncra ki kell terjednie a figyelemnek, ezért valamennyi szereplő aktív közreműködése szükséges ezen a területen. A tudatos hatósági tevékenység éppúgy szükséges, mint a tudatos fogyasztói magatartás.

Kardeván Endre országos főállatorvos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár többek között arról beszélt, hogy már 1787-ben megkezdődött Magyarországon az állatorvosképzés, és 1888-tól szabályozott az országban az állategészségügyi szolgálat szerepe, azóta lát el hatósági feladatokat. A szolgálat szerepe először hangsúlyosan a járványvédelem volt, mára azonban az élelmiszerbiztonság feltételeinek biztosítása a legfontosabb feladata.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a hatóságok a múlt század végéig az élelmiszerbiztonság szavatolása érdekében az élelmiszerlánc hagyományosan kritikus, legfontosabb elemeire - például a vágóhidakra - koncentráltak. Azóta azonban a folyamatok komplex szemlélete került előtérbe - tette hozzá.

Fazekas Sándor a területalapú támogatás jogosulatlan visszaigénylésével összefüggő bűnüggyel kapcsolatos újságírói kérdésre megismételte, hogy a VM az összes idevonatkozó jogszabályt betartotta az üggyel kapcsolatban. A miniszter jelezte: személyesen kezdeményezte a vizsgálat megindítását, és így megvédték az uniós forrásokat és az adófizetők pénzét. Az ellenzéki kritikákra válaszolva azt mondta: "az ő kormányzásuk alatt is a mostani rendszer működött, és indokolt volna, ha alaposabban tájékozódnának ebben az ügyben".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: aggályos a felszámoló cégek kiválasztásának folyamata

A szubjektív elemek túlsúlya miatt kérdéses, hogy mi alapján választják ki a felszámoló cégeket -… Tovább olvasom