Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Fazekas: a magyar kormány számára kiemelten fontos a földügy

Magyarországon 2010-ben létrehozták a Nemzeti Földalapkezelőt, amellyel megteremtődtek az országban a közcélú földkészlet-gazdálkodás feltételei.
A magyar kormány számára - a gazdasági válság éveiben is - kiemelten fontos a földügy, mivel a földmérő mérnökök precíz munkája garantálja többek között a hiteles ingatlan-, és közműnyilvántartást, valamint számos beruházás pontos tervezését és kivitelezését - mondta Fazekas Sándor pénteken Budapesten.

A vidékfejlesztési miniszter az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE) idei első közgyűlésének résztvevőit üdvözölve kiemelte: a földügyi nyilvántartás megfelelő műszaki tartalmának fenntartása felelősségteljes feladatot ró a földmérő szakemberekre.

A CLGE kétnapos budapesti rendezvényén a szervezet 36 tagállamból több mint 20 képviselteti magát. A vidékfejlesztési miniszter megnyitó beszédében örömét fejezte ki és megtisztelőnek tartotta, hogy az Európai Földmérők Tanácsa Magyarországot választotta a mostani rendezvény helyszínéül.

Fazekas Sándor kitért arra, hogy Magyarországon 2010-ben létrehozták a Nemzeti Földalapkezelőt, amellyel megteremtődtek az országban a közcélú földkészlet-gazdálkodás feltételei. Egy évvel később megkezdődött az állami földek haszonbérbe adása, és a múlt év fontos feladata a szakterület új jogi szabályozásának kidolgozása volt. Ennek eredményeként az Országgyűlés tavaly tavasszal elfogadta az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényt. A jogszabályban a papíralapú térképek alkalmazására épülő szabályozást a digitális térképi adatbázisok alkalmazása váltotta fel. Az idén folytatódik az új törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása - tette hozzá.

A miniszter jelezte: a járások kialakításával kapcsolatos feladatokat kiemelten kezelik. Így a földhivatali rendszerek továbbfejlesztését, valamint a közös tulajdon megszüntetését különösen fontosnak tekintik. Hozzátette: az Országgyűlés már tárgyalja a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály célja, hogy a föld a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonába és használatába kerüljön. Az új földtörvény tervezete visszatükrözi Magyarország nemzetstratégiai érdekeit és illeszkedik az uniós szabályzáshoz - mondta Fazekas Sándor.

Beszélt arról is, hogy az Európai Földmérők Tanácsának tevékenysége hatékonyan szolgálja az áruk, a szolgáltatások, a tőke és munkaerő szabad áramlását az egységes elvek szerint működő, európai közös piacon. Ennek eszközeként a CLGE fórumot biztosít az európai földmérők számára, hogy folyamatosan bővíthessék szakmai tapasztalataikat, partnerkapcsolataikat.

A tanácskozást üdvözölte Tarlós István, Budapest főpolgármestere is.

Olvasóink írták

 • 2. pachakuti 2013. március 22. 14:22
  „Így igaz!
  Nagyon fontos a kormány(tagok)nak! Annyira fontos, hogy még a rokonokat, barátokat, iskolatársakat, az asszonykák műkörmöseit és fodrászaikat is megjutalmazzák vele. Természetesen nyílt, egyenlő esélyekkel hirdetett pályázatokon. Az már nem a kormány(tagok) hibája, hogy a Dél-alföldi helyben lakó gazdálkodó nem olvassa a Röjtökmuzsaji Hírmondót, ahol a faluja földjeit hirdetik. Aztán csodálkozik, hogy lemarad?”
 • 1. Qllancs 2013. március 22. 12:15
  „Mivel más már nem maradt...amit szét lehetne osztani , gyár--üzem stb. régen új gazdája van. Csak a magyar föld maradt. De ez sem sokáig. Ez évben ezt osztották ki maguknak a fidesznyikok !
  Nem a paraszt..gazdálkodó kapta .. polgmester, műkörmös, államtitkár rokonai..családjai ! Több száz hektárt tulajdonolnak ..na nem mert művelni akarják ! se gépük, se tudásuk sőt többszáz km, re laknak onnan.
  HANEM az EUsföldhasználati támogatások miatt !!!
  Évente : 10..20..30 millió ft kapnak , csak tisztán kell tartani, nem kell bevetni semmivel !
  Mert ugye az eus ..sz@r minőségű termékeknem kell a piac ! Ott amit nem tudnak eladni ..a minősége :O , az itt nekünk jó !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiúz járt a Zemplénben

Hiúzt kapott lencsevégre a Zemplénben, Hercegkút határában az Északerdő Zrt. egyik vadkamerája… Tovább olvasom