Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Fazekas: az új törvény megakadályozza a külföldiek földszerzését

Egy személy birtokában továbbra is legfeljebb 300 hektár termőföld lehet - mondta a vidékfejlesztési miniszter.
Az új földtörvény meghatározza, hogy ki vásárolhat és művelhet földet Magyarországon, a helyben lakó gazdáknak előnyt biztosít, a külföldieket és a spekulánsokat pedig kizárja a termőföld megszerzésére jogosultak köréből - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Pásztón sajtótájékoztatón.

Egy személy birtokában továbbra is legfeljebb 300 hektár termőföld lehet, a földhasználók pedig 1200 hektárt művelhetnek majd az új földtörvény hatályba lépése után - húzta alá.

A miniszter ismertette azt is, hogy a közeljövőben földbizottságok alakulnak a települések többségén, ezeknek csak természetes személyek lehetnek a tagjai.

Fazekas Sándor az MTI zsebszerződésekkel kapcsolatos kérdésére kifejtette: földvásárlás igénye esetén ezt először a földbizottság megvizsgálja, vétójoggal, majd - jóváhagyás esetén - külön hatósági ellenőrzés következik. Ez az esetleges szabálytalanságokra igyekszik fényt deríteni.

Hozzátette: jelenleg a tárcánál húszfős stáb vizsgálja, hogy milyen biztosítékokat lehet beépíteni az új földtörvénybe a zsebszerződések kiszűrésére, az ezzel kapcsolatos csalások megakadályozására. A miniszter hangsúlyozta: "akik ilyen szabálytalan földügylet résztvevői, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók."

Fazekas Sándor ezután arról adott tájékoztatást, hogy a tárca a hazai élelmiszer-feldolgozás kapacitásának bővítésére pályázatot írt ki kis- és közepes vállalkozások számára. A pályázat 8 milliárd forintos keretösszegéből 144 vállalkozást támogattak. A fejlesztéseknek köszönhetően vágópontok, gyümölcs- és húsfeldolgozó kisüzemek jönnek létre, amelyek termékei könnyebben juthatnak el a fogyasztókhoz.

Olvasóink írták

 • 7. macs 2012. november 28. 10:42
  „Ez a törvény hogy érinti, azokat a gazdálkodó szervezeteket, melyeknek mondjuk 3000 hektár van a tulajdonukban?
  Kötelező lesz eladni a földjüket? Lesz egyáltalán ára, hiszen eladási kényszer miatt fillérekért is megveheti, aki akarja?
  Mi lesz azokkal, akik már rengeteg pénzt beleöltek a birtokaikba, pl. tehenészeteket, hizlaldákat építettek, öntözési lehetőséget alakítottak ki, gépesítettek, embereket alkalmaznak?
  A Dunántúlon osztrákok bérelnek földeket, amit korrekten megművelnek, ezekről is le kell mondani? Azokkal a földekkel mi lesz, amit a tulajdonos nem művel meg, max. évente egyszer lekaszáltat, de felveszi a földalapú támogatást?
  Tud erről valaki valamit?”
 • 6. papsajt 2012. november 28. 10:33
  „Dunántúlon több mint 300ezer hektárt vettek meg osztrák gazdák. Nem feltétlen magánszemélyként, zsebszerződéssel, hanem megvették a helyi TSZ-t , vagy alapítottak egyet magyar társtulajdonossal és így korlátlan tulajdonuk lehet. Persze a társ általában az ügyvéd :)”
 • 5. Ebgondolat 2012. november 28. 09:32
  „Az pedig végképp a pofátlanság teteje, hogy a saját tulajdonomat nem adhatom el annak, akinek akarom!
  De van egy még durvább dolog is: ha meghirdetem eladásra a földemet és a parasztok összejátszva csak 200 ezret adnak hektáronként, akkor köteles vagyok annyiért eladni és nem mondhatom azt: bocsi, ez baromi kevés, inkább megtartom! Miféle retek ország ez már?”
 • 4. Ebgondolat 2012. november 28. 09:29
  „Egy személynek max. 300 hektára lehet? Akkor Csányi Sándornak hogy lehet 16,7 ezer(!) Ha területe?
  Ne legyen kétsége senkinek: a csókosok úgy játszák ezt ki, ahogy akarják!
  Az pedig, hogy a külföldi nem vásárolhat arra jó, hogy irrálisan alacsonyan tartsák a föld eladásának és bérlésének árát! 1Ha szántó itt kb. 700 ezer forint, míg Ausztriában 40 ezer EUR (11200000Huf).
  Aztán csodálkozunk, hogy miért Abszurdisztán a legélhetetlenebb ország.”
 • 3. M.Aurelius 2012. november 28. 08:39
  „Pofátlanságban a csúcs ez a törvény.
  Nem adhatom el a földem ezek után annak, akinek akarom. Korlátoznak benne.
  Mi ez, ha nem a kommunizmus reinkarnációja?”
 • 2. queenmargareth1 2012. november 27. 20:52
  „1:)ezt akartam én is megtudni:)de már honosítva vannak”
 • 1. StencilAtya 2012. november 27. 20:17
  „tessék mondani az izraeli külföldinek számít?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a nemzeti emlékhelyet jelző oszlopot Mohácson - fotó

A magyar nemzetpolitika legfőbb tanulsága, hogy a megmaradás a nemzet összefogásától függ - mondta… Tovább olvasom