Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fázik az uborka a hidegben

Körülbelül tízhetes lemaradásban vannak az uborkaültetvények a szokatlan hideg miatt. A szakemberek még a szezon elején 11–12 kilogramm termésre számítottak folyóméterenként, most azonban úgy látják, jó, ha a 10 kilót elérik.
Az uborkatermesztőknek szánt jó tanácsait osztotta meg a Kisalfölddel Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke.
– A TÉSZ közel 3300 tagjából 1800-an foglalkoznak uborkával. Összesen 500 ezer folyóméter és még 35 hektár összefüggő területünk van – mondta elöljáróban Szalánczy Zsolt. – Termelőinknek a szélsőséges időjárás miatt dolgoztunk ki egy új technológiát, hiszen a hidegben minden zöldségnövény fázik. Ez fokozottan jellemző az uborkára. Az alacsony talajhőmérsékleten a gyökér nem vesz fel sem vizet, sem tápanyagot, az öntözéses tápoldatozás viszont ilyenkor felgyorsítja a gyökérvesztési folyamatot. Az esők után, ahol nincs fóliás takarás, fontos a talaj sekély mozgatása, levegőztetése.
Szalánczy Zsolt szerint a hidegben a teljes tápanyagsort tartalmazó lombtrágyázás segíthet, akár hetente többször is. A növények „stresszes” állapotát biostimulátorokkal lehet javítani.
– A hűvös, csapadékos időjárás kedvez a didimella és a baktériumos szögletes levélfoltosság kialakulásának. Védekezni a kontakt réztartalmú szerekkel lehet – folytatta a TÉSZ-elnök. – Fontos, hogy ezt minden eső után végezzük el, mert lemosódhatnak. A gyakori kezelésekkel azonban vigyázni kell, mert a tömény szer megállíthatja a növekedést, elöregítheti az uborka leveleit. A lomberősítést szintén biostimulátorral lehet elvégezni, ami a baktérium és peronoszpóra ellen is hat. Ha a csapadékos időjárás marad – az előrejelzések erről szólnak – és a hőmérséklet emelkedik, meg kell kezdeni a felszívódó szeres védekezést is a peronoszpóra ellen. Ahhoz, hogy eredményt érjünk el a termelésben, fontos a technológia szigorú betartása, a betegségek elleni védekezés.
Szalánczy Zsolt beszélt arról is, hogy az utóbbi két hét „fogta meg” alaposan az uborka fejlődését. Most a szinten tartásra kell törekedni és persze várni a jó időt. „Az elmúlt években június 25-én kezdődött el a felvásárlás, most úgy néz ki, hogy ez kitolódik július első hetére, azaz körülbelül tíznapos a lemaradás. Arra kell törekedni, hogy a várt 11–12 kilogrammos termésátlag helyett legalább a 10 kilót elérjük folyóméterenként – fogalmazott.

Nem fejlődik a növény

A bogyoszlói Luka Sándor tíz éve termel uborkát, idén 800 méteres ültetvénye van. Azt mondja, egy hete nem fejlődik a növény. A levele sárgul, pedig korábban ilyenkor már szedhetőek voltak a sorok. Számításai szerint a befektetése százezres nagyságrendű, hogy az időjárás miatti vesztesége mennyi lesz, még nem mert belegondolni. „Meleg éjszakák kellenének már, de az elmúlt két hetet így is nehéz lenne behozni” – jegyezte meg Luka Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom