Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Február elején dönt az AB a népszavazási kezdeményezésről

Az Alkotmánybíróság azon van, hogy minél előbb, lehetőleg február elején döntsön a Fidesz népszavazási kezdeményezését elrendelő országgyűlési határozathoz érkezett kifogásokról - mondta Sereg András, a testület sajtófőnöke.
Hét kifogás érkezett a testülethez, amelyekben a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazást elrendelő december 17-i országgyűlési határozat alkotmányosságát kérdőjelezték meg a beadványozók - közölte Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke.

A Fidesz korábban azt mondta: várják az Ab döntését, és szerintük ez volt az utolsó alkalom arra, hogy a kormány mesterkedéseivel hátráltassa a népszavazást.

Az Alkotmánybíróság döntése után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni, a jogorvoslat elbírálását követő 15 napon belül. Ha tehát az Alkotmánybíróság február elején elbírálja a kifogásokat, Sólyom László még februárban kitűzheti az időpontot. A népszavazást legkésőbb 43 nappal a szavazás napja előtt, a jogorvoslat elbírálását követő 90 napon belüli időpontra kell kitűzni, így - február elejétől számítva - ez az időszak májusig tarthat.

A Fidesz kedden este kezdődő háromnapos elnökségi ülésén is a közelgő népszavazás lesz a fő téma. A tanácskozáson részt vesz Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója is, aki tavaly november elején kezdett országjárásba, és akkori bejelentése szerint csaknem 30 városba és 120 kistelepülésre látogat el a következő hónapokban, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazás támogatására buzdítson.

A múlt héten az MSZP is tartott kétnapos elnökségi ülést Egerben, ahol bejelentették, hogy a szocialistáknál a népszavazási kampány politikai koordinátora Juhász Ferenc elnökhelyettes lesz. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a kampányról azt mondta: a cél az, hogy minél több polgár minél tájékozottabb legyen, az emberek értsék, milyen megfontolások, szándékok húzódnak meg a kormány döntései mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrúgdosta az apa a gyermekét véletlenül elgázoló sofőrt

Megvertek egy férfit kedd délután a Borsod megyei Ózdon, miután autójával elgázolt egy kisgyereket -… Tovább olvasom